Nieuwe T-shirts, sweaters en polo’s gemaakt van oude: Equans zet nieuwe circulaire stap

05 februari 2023

Binnenkort is de kleding die een groot deel van de medewerkers van Equans onder hun werkjas draagt, gemaakt van oude kleding. De eerste 20.000 circulaire T-shirts, polo’s en sweaters van circulair garen zijn namelijk onlangs door leverancier Circularity uit Etten-Leur geleverd. Een order waarmee Equans bijvoorbeeld meer dan honderd miljoen liter water heeft bespaard. In het kader van de Week van de Circulaire Economie vertellen Caroline Coenen en Kevin Lenting namens Equans er graag meer over.

Medewerker Equans met helm

“Onze nieuwe T-shirts, polo’s en sweaters zijn gemaakt van oude kleding. Er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas”, trapt Kevin Lenting, veiligheidskundige binnen Equans, af. “De fabrikant hoeft voor de nieuwe onderkleding bijvoorbeeld geen katoen te laten groeien. Een aspect dat zorgt voor de enorme waterbesparing, want juist katoen is een heel dorstig gewas.”

“Ook komt er geen verf aan te pas om de kleding op kleur te brengen”, gaat hij verder. “De juiste kleur, in ons geval antraciet, komt voort uit de oude kledingstukken. Die worden vervezeld, geperst tot balen, gesponnen naar garen waarna er een doek van wordt gebreid. De oude kleur van het textiel wordt behouden. Er wordt dus niet geverfd in het proces. Verven is een zeer vervuilend proces en is zeer schadelijk voor de natuur.”

Eco-certificaat

Allemaal factoren die eraan hebben bijgedragen dat Equans nu, wat betreft zogenoemde onderkleding, beschikt over een Eco-certificaat. Een mooie opsteker voor de landelijke werkgroep werkkleding en PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) die Lenting, samen met collega’s Caroline Coenen en Arjan van Geel vormt. Samen bewaken ze, als het gaat om de inkoop van werkkleding en PBM’s, de balans tussen vier factoren: veiligheid, comfort, duurzaamheid en prijs.

Waarbij de factor duurzaamheid volgens Caroline Coenen, lead buyer binnen Equans, de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt van de werkgroep. Met de nieuwe circulaire onderkleding als mooi voorbeeld hiervan. “We blijven, als het gaat om duurzaamheid, zoeken naar de beste aanbieders op dit moment. Waarbij we leveranciers steeds proberen uit te dagen”, vult Lenting aan.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De twee noemen dit soort initiatieven in het kader van duurzaamheid en circulariteit ‘belangrijk’ om als Equans mee bezig te zijn. “Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te zorgen voor een betere wereld”, benadrukt Coenen. “We hebben als Equans niet voor niets in onze visie en in onze strategie opgenomen dat we steeds meer duurzaam willen en moeten doen. Deze stappen op het gebied van werkkleding en PBM’s sluiten hier mooi bij aan.”

Daarbij is kleding volgens haar bij uitstek een geschikt middel om een begrip als ‘circulariteit’ dichter bij collega’s te brengen. Zo heeft de werkgroep er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er op verschillende vestigingen van Equans containers staan waarin oude werkkleding met bijvoorbeeld oude logo’s wordt verzameld. Om er vervolgens nieuwe kleding, voor onder meer Equans zelf, van te laten maken door fabrikant Circularity. Op die manier kan iedereen gemakkelijk zijn steentje bijdragen.