In 2020 zijn de opgestarte pilots met onze ketenpartners verder ontwikkeld. Via het take-back programma van Grundfos in samenwerking met de Technische Unie (TU) onderzoeken we hoe de retourstroom van circulatiepompen opgezet kan worden. In plaats van de pompen via de traditionele kanalen te laten recyclen, zorgen we er op deze manier voor dat de onderdelen weer ingezet kunnen worden in het productieproces van Grundfos. In 2021 gaan we op zoek naar manieren om de schaal te vergroten en met meerdere pompenleveranciers samen te werken.
Ook het onderzoekstraject in samenwerking met ABB van Lien en Technische Unie naar het hergebruik van noodverlichtingsarmaturen, is een volgende fase ingegaan in 2020. Waar het theoretische concept in eerste instantie is uitgewerkt via een design sprint, hebben we ons ook hier gericht op de praktische toepasbaarheid. De eerste noodverlichtingsarmaturen zijn inmiddels ingezameld en teruggebracht naar ABB.
De hoeveelheden lagen nog vrij laag, maar het plan is om dit in 2021 te verhogen en meer armaturen in te zamelen uit het onderhoudsproces. Tevens heeft de pilot wel in kaart gebracht waar we in de praktijk tegenaan lopen bij het inzamelen van gebruikte armaturen. Rob van Tilburg, category manager lighting bij Equans, vertelt: “We konden landelijk in kaart brengen bij welke klantlocaties wij noodverlichting in beheer hebben. Echter, slechts een gedeelte van de aanwezige armaturen komt in aanmerking voor vervanging. Door middel van een duurtest komen we erachter hoeveel dit er in de praktijk zijn. Van die armaturen is vervolgens een gedeelte van het fabrikaat ABB van Lien. Deze konden we uiteindelijk meenemen in de pilot. Het lijkt een triviale stap, maar op deze manier brengen we het proces in kaart en kunnen we dit opschalen naar meer armaturen en andere assets die wij voor klanten beheren.”
Beide onderzoekstrajecten dragen bij aan het overkoepelende doel om in kaart te brengen hoe de kosten en baten van een circulair verdienmodel in elkaar steken. Door dit op een hoog detailniveau en voor specifieke producten uit te zoeken, ontwikkelen we stap voor stap onze circulaire blauwdruk.
Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens de pagina over Circulariteit!