Inexeon 2

‘Maak elektronica verplicht repareerbaar in strijd tegen afvalberg’

10 februari 2022

‘Maak elektronica verplicht repareerbaar’, zo luidde een bericht van NOS Nieuwsuur van begin februari. Want waarom kopen we als consument een nieuwe smartphone als die een barst in het scherm heeft? En waarom vervangen we de vaatwasser als de afvoerslang verstopt is?

In de week van de circulaire economie staan we extra stil bij de ambitie om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving moet er nog veel gebeuren.

Download onze whitepaper over de circulaire economie

Een beter milieu begint bij jezelf

Thuis kopen we (goedkope) elektronica, die snel aan vervanging toe is. De batterijcapaciteit loopt terug, de oplaadkabel werkt niet meer of er is een nieuw model uit – en we nemen maar weer een andere. Het is een groeiend probleem. In 2019 gooiden we per Nederlander bijna 24 kg aan elektronica weg. Een deel wordt gerecycled, maar naar schatting komt er zo’n 39 miljoen kilo e-waste jaarlijks in de afvalbak, tussen het gewone vuil.

omschrijving van de header afbeelding

Veel modernere producten zijn amper te repareren

 

Zegt Martine Postma, oprichter van Repair Café in het artikel van Nieuwsuur. Repair Café is een initiatief waarbij technisch handige buurtbewoners helpen om je kapotte apparaten te repareren. Inmiddels zijn er wereldwijd 2200 Repair Cafés. Postma pleit voor ‘recht op reparatie’: consumenten moeten producten die ze aanschaffen makkelijk en goedkoop kunnen repareren, ook jaren na aanschaf.

Inexeon (1)

Circulaire keuze

Equans biedt haar klanten dat recht op reparatie, want repareren en onderhouden is onze core business. Maar waar het ‘normaal’ was om bijvoorbeeld de gehele defecte cv-wandketel te vervangen door een nieuwe, bieden we sinds vorig jaar diverse klanten revisie aan op specifieke onderdelen. Er zijn prachtige revisiebedrijven zoals Inexeon. Die reviseren onderdelen van cv-ketels, ventilatie-units, warmtepompen, en zonnepaneelomvormers en brengen waar mogelijk verbeteringen aan. Daardoor maken ze het gereviseerde onderdeel soms zelfs beter dan het fabrieksonderdeel. Revisie is goedkoper en volledig circulair. Inexeon geeft hierop bovendien jarenlange garantie.

De sleutel tot succes is om het bestelproces van een gereviseerd onderdeel voor onze collega’s even simpel te maken als het bestellen van een fabrieksonderdeel. Gewoon met een paar klikken, op dezelfde manier als nieuw. Inexeon heeft dit proces daarom van a tot z ingeregeld.

Op dit moment komt het revisiebestelproces gestaag op gang.

Meer weten?

Download onze whitepaper of neem contact op met Frank van Beijnen.

Neem contact op:

Ook interessant