Het fenomeen netcongestie is inmiddels wel bekend. Een netcongestie-onderzoek helpt bedrijven inzicht te krijgen in mogelijke netcongestieproblemen. Maar waarom zou je als bedrijf kiezen voor zo’n onderzoek? Is het de investering waard? Wat moet je er precies voor doen? En wat levert het op?
Groei, verduurzaming, inzet van elektrische voertuigen (EV’s) of een verhuizing, elk bedrijf krijgt wel met een of meer van deze zaken te maken. Gezien de huidige stand van zaken op het elektriciteitsnet is het niet gegarandeerd dat je bedrijf elk nieuw plan zomaar kan realiseren. Netcongestie-onderzoek geeft het inzicht dat je nodig hebt om nieuwe plannen goed uit te kunnen voeren.
Netcongestie treedt op wanneer de vraag naar of het aanbod van elektriciteit in een bepaalde regio groter is dan wat het stroomnet aankan. Dit kan betekenen dat het voor jouw bedrijf niet mogelijk is méér stroom uit het net af te nemen dan je nu doet, totdat de netbeheerder het knelpunt heeft opgelost. Voor bedrijven die verduurzamen, groeien, verhuizen of overstappen op elektrisch vervoer, is het essentieel om te weten waar de knelpunten zitten in hun energiegebruik. Een netcongestie-onderzoek brengt de energiebehoefte in kaart en helpt bedrijven met de voorbereiding op toekomstige groei en verduurzaming.
Zo’n onderzoek duurt gemiddeld zo’n 2,5 maand. In de eerste maand wordt de data verzameld, vervolgens staat er ongeveer anderhalve maand voor de analyse en het uitwerken van de oplossingen. Meestal staat een gerichte vraag centraal, zoals: wat moeten we doen om in 2028 een nieuw pand in gebruik te kunnen nemen? Of: wat moeten we doen voor een volledig elektrisch wagenpark in 2030? Het begint dus met data. Data over het gebouw, productietijden, wagenpark en natuurlijk energiedata. Het liefst ook van submeters in het gebouw. Daarnaast moeten er ook altijd aannames worden gedaan. Bijvoorbeeld voor het toekomstige profiel. Op basis van alle data en aannames ontstaat een inschatting voor wat een bedrijf de komende jaren nodig heeft.
Naast inzicht in hun huidige en toekomstige energiebehoefte, biedt een netcongestie-onderzoek bedrijven ook oplossingen voor (toekomstige) knelpunten. Het onderzoek beantwoordt vier hoofdvragen:
Uiteraard houdt het onderzoek ook rekening met het soort bedrijf, waarvoor het wordt gedaan. Het onderzoek wordt eerst ingezet om het huidige energiegebruik aan te pakken. Welke ruimte zit er nog in het gecontracteerde transportvermogen (GTV)? Kunnen processen slimmer worden ingericht, bijvoorbeeld door energie te gebruiken op andere tijdstippen?
Vervolgens wordt er gekeken naar de toekomstplannen van een bedrijf. Wat wil het bedrijf de komende jaren gaan doen? Denk aan groeiambities, verduurzaming, verhuizing naar een ander pand of overstap naar elektrisch vervoer. Ontstaan er dan knelpunten in het energiegebruik? Zo ja, wat zijn mogelijke oplossingen daarvoor? Die oplossingen gaan verder dan alleen techniek. Als iets slimmer kan door processen anders in te richten, dan heeft dat zelfs de voorkeur boven een technische oplossing. Slimme oplossingen die de energie-flexibiliteit verhogen, zorgen voor optimaal gebruik van het vermogen en zijn toekomstbestendig. En dat is dan weer duurzamer en kostenbesparend.
Het onderzoek kan invloed hebben op de bedrijfsvoering. Als bedrijf zul je open moeten staan voor, soms ingrijpende, veranderingen. Het is dan ook van belang diverse experts vanuit het bedrijf bij het onderzoek te betrekken, zoals een EV-expert of iemand met kennis van warmte-koudetechniek. Alle installaties in het bedrijf zullen namelijk steeds beter moeten samenwerken om netcongestie het hoofd te bieden. Zo kan ruimte die nodig is voor het opladen van trucks, ontstaan uit flexibiliteit die het koelsysteem kan bieden. Bovendien creëer je met een goede samenwerking draagvlak voor de uiteindelijke oplossingen. Dat is belangrijk, want de resultaten van het onderzoek spelen een cruciale rol in de bedrijfsstrategie en de manier waarop je bedrijf zich voorbereidt op een duurzame toekomst.
Een netcongestie-onderzoek kijkt naar langetermijnoplossingen, maar het moet voor een bedrijf wel behapbaar blijven. Daarom biedt het ook een stappenplan. Welke investeringen moet het bedrijf wanneer doen, zodat het stapsgewijs richting het benodigde energiesysteem beweegt? De juiste stap op het juiste moment. Vaak zetten bedrijven stappen van drie à vier jaar vooruit. Het is een kwestie van voorop blijven lopen zonder daarvoor al te grote risico’s te lopen of investeringen te moeten doen. Zo blijft je bedrijf wendbaar.
De onderzoeken leiden bijna altijd tot mooie, duurzame oplossingen, die ervoor zorgen dat bedrijven hun vermogen optimaal benutten. Door EV’s ’s nachts op te laden bijvoorbeeld, of door de inzet van een batterij die net enkele cruciale uren kan bijspringen. De energietransitie is een puzzel die om meer vraagt dan alleen techniek. Het netcongestie-onderzoek geeft cruciaal inzicht in je energiestromen en knelpunten en helpt je bedrijf verder met slimme, toekomstbestendige oplossingen. Nu en in de toekomst.
Wil je meer informatie over netcongestie? Neem contact op met onze expert.
Consultant Energiesystemen