Wij hanteren sinds 2014 de CO2 -prestatieladder om de CO2 uitstoot van Equans Nederland te reduceren en daarmee bij te dragen aan een duurzamere samenleving.
Het doel van de ladder is:
Al sinds 2016 zijn wij CO2 Prestatieladder trede 5 gecertificeerd. Dit is de hoogste trede op de ladder. Hiermee tonen wij aan dat wij sinds 2016 de hoogste standaard hanteren voor CO2 management en reductie van uitstoot. Hier zijn wij natuurlijk enorm trots op en wij werken er daarom hard aan om dit door te zetten!
De CO2-Prestatieladder is een certificeringssysteem dat bedrijven stimuleert en beloont voor hun inzet op het gebied van CO2-reductie en duurzaamheid. Het meet en beoordeelt de CO2-uitstoot van een organisatie en moedigt aan tot continue verbetering en innovatie op dit vlak.
Equans neemt deel aan het reductie initiatief Positieve Impact. Stichting Positieve Impact Stimuleert en ondersteunt ons om uit te groeien tot een klimaat neutrale onderneming: schoner en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, met respect voor mens en milieu. Elk kwartaal wonen wij een event bij, waarbij wij actief aan de slag gaan om onze CO2-reductie en duurzaam ondernemen.
MVO Nederland is een Nederlandse organisatie die bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties samenbrengt om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen. Ze bieden ons ondersteuning, advies en training aan en organiseren evenementen om bewustwording te creëren en duurzaamheid te stimuleren.
Sinds 2023 is Equans voorzitter van de beleidscommissie Circulaire Economie & Duurzaamheid van Techniek Nederland. De commissie vergroot kennis, stimuleert bewustwording en ontwikkelt praktische tools voor leden. In 2024 zijn diverse initiatieven gestart, waaronder een CSRD-informatiepakket in samenwerking met 2BHonest. Dit pakket biedt uitleg, deels ingevulde formats en een voorbeeld van een dubbele materialiteitsanalyse, speciaal voor de technieksector. Hiermee worden bedrijven geholpen bij de voorbereiding op de CSRD en worden administratieve lasten verlicht.
Samen voor Biodiversiteit zet zich in voor het behoud en herstel van biodiversiteit in Nederland. Ze brengen verschillende partijen samen, zoals bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties, om gezamenlijk actie te ondernemen en concrete maatregelen te nemen ter bescherming van de natuur en het bevorderen van biodiversiteit.
Green Business Club richt zich op het verduurzamen van bedrijventerreinen en stedelijke gebieden. Ze brengen bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om gezamenlijk duurzame projecten en initiatieven te ontwikkelen en te implementeren, met als doel het realiseren van een groene en duurzame leef- en werkomgeving.
BespaarSamen is een initiatief van Techniek Nederland, ISSO, Dutch Green Building Council, TVVL en Platform Duurzame Huisvesting voor het verduurzamen van utiliteitsbouw. Het biedt een gestructureerde aanpak met monitoring, energiebesparing van minstens 15%, integraal verduurzamingsplan, financieringsmogelijkheden en prestatieafspraken. Onze rol omvat deelname aan vergaderingen, praktijkinput, pilotvoorstellen en kennisdeling.
Hydro-Boreas, een initiatief van het WCM Fieldlab, richt zich op het verbeteren van onderhouds- en inspectiestrategieën voor de groeiende waterstofinfrastructuur in Nederland. Equans neemt deel aan maandelijkse vergaderingen, organiseert bijeenkomsten en draagt bij aan onderzoek over design for maintenance van waterstof-installaties, met als doel een standaard werkwijze te ontwikkelen binnen de branche.
Carbon Shift, een initiatief van Equans, helpt bedrijven en lokale overheden bij de overstap naar een CO2-neutrale wereld. Het programma biedt diensten zoals energie- en CO2-analyses, hulp bij regelgeving en maatwerkplannen voor energievermindering en elektrificatie. Met expertise op gebieden zoals elektrotechniek, duurzame energie en IT, biedt Carbon Shift een end-to-end oplossing die klanten helpt hun CO2-uitstoot te minimaliseren. Met teams van experts wereldwijd biedt het programma ondersteuning gedurende het hele project, met als doel bij te dragen aan een Net Zero Carbon-toekomst.
Het Brancheplan Verpakkingen is begin 2022 opgesteld met en voor de installatiebranche en gericht op het verminderen en verduurzamen van de verpakkingen in de installatiebranche. De ambitie is om toe te werken naar een circulaire economie, waarbij wij het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval (en inherent hieraan verbonden, CO2-uitstoot) minimaliseren. Hiermee dragen we bij aan de circulaire ambities van de Rijksoverheid om 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken in 2030.
Het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) is een onafhankelijke non-profit die zich inzet voor een CO2-neutrale en circulaire economie in 2050. Equans neemt deel aan het ISPT-platform "Efficient and Flexible Electrification", waarin twee sectoren – agro-food en chemie – worden onderzocht op mogelijkheden voor efficiënte, flexibele elektrificatie. Equans levert 1.000 uur expertise en €5.000 per jaar. Het project richt zich op het wegnemen van knelpunten zoals hoge elektriciteitsprijzen en infrastructuurbeperkingen. Doel is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te delen via een onderzoekspaper, waarmee de industrie wordt geholpen sneller te verduurzamen.
Voortgangsrapportages:
Ontdek meer over ons MVO-beleid. Neem vrijblijvend contact op met een van onze MVO consultants.
Corporate Sustainability Officer