Het oplossen van netcongestie vraagt om een slimme en doeltreffende aanpak. Daarom beginnen we met een grondige analyse van de situatie op jouw locatie. We kijken naar de mogelijkheden ter plaatse en identificeren de meest geschikte oplossingen. Daarnaast nemen we bij de aanpak voor netcongestie het voortouw in de bemiddeling met de gemeente en/of de netbeheerder. Zodat jij je kunt richten op je eigen ambities en plannen.
Het bemeteren en monitoren van het energieverbruik door je bedrijf heen is een goede eerste stap. Zo krijg je inzicht én kun je een start te maken met het optimaliseren van energiestromen. De uitkomsten kun je gebruiken als input voor een business case als je wilt gaan uitbreiden met andere vormen van energieopwekking.
Als je je energieverbruik wilt aanpakken, is inzicht in je verbruik het allerbelangrijkst. Hoeveel verbruik je? En wanneer? Wek je ook zelf energie op? Hoeveel? Als je deze informatie in kaart hebt gebracht, kun je gaan kijken op welke punten je slimme keuzes kunt maken. Kan je energieverbruik omlaag? Kun je op andere momenten energie gebruiken? Om gedetailleerde informatie over je verbruik te krijgen, moet je eerst weten wat het gecontracteerde transportvermogen (GTV) van je aansluiting is. Dit GTV vind je op de meest recente factuur van je netbeheerder of energieleverancier.
Ook is het belangrijk op een rijtje te zetten welke ambities je bedrijf heeft voor de komende jaren. Is het GTV ontoereikend en is er sprake van netcongestie? Onderzoek dan op welke tijdstippen er wél ruimte is binnen het gecontracteerde vermogen.
Is er nog voldoende ruimte op de huidige aansluiting? De gebruikelijke aansluit- en transportovereenkomsten (ATO’s) van netbeheerders garanderen je een bepaald vermogen. Sluit je als bedrijf een niet-gegarandeerde (non-firm) ATO af met je netbeheerder, dan wordt dat vermogen niet gegarandeerd. In ruil daarvoor krijg je een korting op je nettarief. Dit kan lucratief zijn als het je lukt je energieverbruik te verplaatsen naar buiten de piekmomenten of ‘uit te smeren’ over de hele dag.
Netbeheerders zijn op het moment heel actief met alternatieve contractvormen, dus je kunt dit zeker aankaarten. Je kunt alternatieve transportrechten krijgen boven op je GTV. Zo kun je bijvoorbeeld ’s nachts tussen 12 en 6 uur extra energie geleverd krijgen. Ook zijn er contracten waarbij je een dag van tevoren hoort dat je de volgende dag extra energie geleverd krijgt.
Samen onderzoeken we de knelpunten en de mogelijkheden. Wij adviseren op dit moment al over het delen van contractvermogen tussen bedrijven. De verwachting is dat de netbeheerders binnenkort dit soort oplossingen mogelijk gaan maken.
Samen kiezen we bij de aanpak voor netcongestie voor de beste oplossingen. Dat kan contractueel of fysiek zijn. In alle gevallen ontzorgen wij van A tot Z. Onze oplossingen zijn gegarandeerd uitvoerbaar en worden vlekkeloos geïmplementeerd.
Oplossingen voor netcongestie in de praktijk
Lees meer over hoe BIC netcongestie oplost.
Lees meer over Smart Grid Flevoland.
Wil je meer informatie over netcongestie? Of nieuwsgierig naar andere mogelijkheden en oplossingen? Neem contact op met onze experts.