Onze aanpak van netcongestie

Het oplossen van netcongestie vraagt om een slimme en doeltreffende aanpak. Daarom beginnen we met een grondige analyse van de situatie op jouw locatie. We kijken naar de mogelijkheden ter plaatse en identificeren de meest geschikte oplossingen. Daarnaast nemen we bij de aanpak voor netcongestie het voortouw in de bemiddeling met de gemeente en/of de netbeheerder. Zodat jij je kunt richten op je eigen ambities en plannen. Lees hier hoe wij netcongestiemanagement uitvoeren in 4 stappen.

 

  • Stap 1: Breng je energiebehoefte in kaart
  • Stap 2: Wat zijn de mogelijkheden met je netbeheerder?
  • Stap 3: Netcongestie onderzoek
  • Stap 4: Samen kiezen en realiseren

 

Stap 1: Breng je energiebehoefte in kaart

Het bemeteren en monitoren van het energieverbruik door je bedrijf heen is een goede eerste stap. Zo krijg je inzicht én kun je een start te maken met het optimaliseren van energiestromen. De uitkomsten kun je gebruiken als input voor een business case als je wilt gaan uitbreiden met andere vormen van energieopwekking.

Krijg inzicht in je energieverbruik en definieer je ambities

Als je je energieverbruik wilt aanpakken, is inzicht in je verbruik het allerbelangrijkst. Hoeveel verbruik je? En wanneer? Wek je ook zelf energie op? Hoeveel? Als je deze informatie in kaart hebt gebracht, kun je gaan kijken op welke punten je slimme keuzes kunt maken. Kan je energieverbruik omlaag? Kun je op andere momenten energie gebruiken? Om gedetailleerde informatie over je verbruik te krijgen, moet je eerst weten wat het gecontracteerde transportvermogen (GTV) van je aansluiting is. Dit GTV vind je op de meest recente factuur van je netbeheerder of energieleverancier.

Ook is het belangrijk op een rijtje te zetten welke ambities je bedrijf heeft voor de komende jaren. Is het GTV ontoereikend en is er sprake van netcongestie? Onderzoek dan op welke tijdstippen er wél ruimte is binnen het gecontracteerde vermogen.

 

 

Equans Aanpak Netcongestie Enegriebehoeften In Kaart Monitor Samenwerken
540X430 Heel Nederland Duurzaam Groene Stroom (1)

Bespaar energie

Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet in te kopen. Houd je energiegebruik daarom zo laag mogelijk. In veel bedrijven zijn er op dit punt nog wel verbeteringen mogelijk. Stap bijvoorbeeld over naar zuiniger ledverlichting. Werkt je bedrijf met koelinstallaties? Dan is het de moeite waard die te moderniseren. Modernere koelinstallaties zijn vrijwel altijd veel zuiniger.
Als je niet weet wat het huidige contractvermogen is en welke impact toekomstige ontwikkelingen in jouw bedrijf impact hebben op het energieverbruik dan ben je mogelijk al te laat. Zorg dus bij de aanpak voor netcongestie voor inzicht en bepaal hoe je ervoor kan zorgen dat je de komende jaren voldoende energie tot je beschikking hebt.

 

Stap 2: Wat zijn de mogelijkheden met je netbeheerder?

Is er nog voldoende ruimte op de huidige aansluiting? De gebruikelijke aansluit- en transportovereenkomsten (ATO’s) van netbeheerders garanderen je een bepaald vermogen. Sluit je als bedrijf een niet-gegarandeerde (non-firm) ATO af met je netbeheerder, dan wordt dat vermogen niet gegarandeerd. In ruil daarvoor krijg je een korting op je nettarief. Dit kan lucratief zijn als het je lukt je energieverbruik te verplaatsen naar buiten de piekmomenten of ‘uit te smeren’ over de hele dag.

Alternatieve contractvormen

Netbeheerders zijn op het moment heel actief met alternatieve contractvormen, dus je kunt dit zeker aankaarten. Je kunt alternatieve transportrechten krijgen boven op je GTV. Zo kun je bijvoorbeeld ’s nachts tussen 12 en 6 uur extra energie geleverd krijgen. Ook zijn er contracten waarbij je een dag van tevoren hoort dat je de volgende dag extra energie geleverd krijgt.

 

JLOUSBERG 20211011 Opening Hulpwarmtecentrale R7 2036 PRINT
Stockfoto Team Meeting Digitale Tekeningen 72 Dpi

Stap 3: Netcongestie onderzoek

Samen onderzoeken we de knelpunten en de mogelijkheden. Wij adviseren op dit moment al over het delen van contractvermogen tussen bedrijven. De verwachting is dat de netbeheerders binnenkort dit soort oplossingen mogelijk gaan maken.

Stap 4: Samen kiezen en realiseren

Samen kiezen we bij de aanpak voor netcongestie voor de beste oplossingen. Dat kan contractueel of fysiek zijn. In alle gevallen ontzorgen wij van A tot Z. Onze oplossingen zijn gegarandeerd uitvoerbaar en worden vlekkeloos geïmplementeerd.

 

 

 

Neem contact op

Wil je meer informatie over netcongestie? Of nieuwsgierig naar andere mogelijkheden en oplossingen? Neem contact op met onze experts.

 

Team Energie & Netten

Neem contact op:

Team Energie & Netten