Na ontwerpfase verder met de realisatie van zwembad De Tongelreep in Eindhoven

13 juni 2023

Binnen een bouwteam is Equans begonnen aan de nieuwe fase binnen het nieuwbouwproject van zwembad De Tongelreep in Eindhoven. Na de afronding van de ontwerpfase voor de nieuwbouw, is het nu tijd voor de daadwerkelijke bouw van het zwemcomplex. De contracten hiervoor met de gemeente Eindhoven werden onlangs getekend.

Elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties

Equans is binnen het project verantwoordelijk voor zowel de elektrotechnische- als de werktuigbouwkundige installaties. “Eigenlijk alle installaties behalve die voor de zwembadtechnologie. Dat stuk neemt een zwembadspecialist voor zijn rekening”, legt Raymond Moest, projectmanager uitvoering namens Equans, uit.

Vanaf het begin betrokken

Het mooie vindt hij dat Equans met de partners binnen het bouwteam en natuurlijk de gemeente Eindhoven vanaf het begin bij de nieuwbouw van De Tongelreep betrokken is. “We hebben de fase van voorlopig tot definitief ontwerp samen doorlopen en nu we het bestek en de tekeningen hebben opgeleverd, gaan we samen door met de realisatie van het project.”

Op dezelfde manier, binnen een bouwteamcontract, heeft Equans onlangs een soortgelijk project in Kerkrade met drie zwembaden en een sporthal afgerond. “Je begint op hoofdlijnen iets te bedenken en dat wordt steeds gedetailleerder. Zo pakken we nu met De Tongelreep ook door”, geeft Moest aan.

Duurzaamheid

Binnen De Tongelreep, waar ook het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion onder valt, speelt duurzaamheid al een belangrijke rol. Zo heeft het complex het grote voordeel dat het een groot gedeelte van zijn warmtebehoefte, via warmtepompen, mag onttrekken uit het watercircuit van het naastgelegen Brabant Water.

Een opwekking die volgens Moest in de nieuwe situatie gehandhaafd blijft. “Wel zetten we er één warmtepomp bij omdat we voor de nieuwe zwembaden en gebouwen meer vermogen nodig hebben”, legt hij uit.

De nieuwbouw van het zwemcomplex in Eindhoven omvat onder meer een instructiebad, een groot 50-metersportbad, een 25-meterbad en één groot bad voor recreatie.  In totaal tweeduizend vierkante meter nieuw zwemoppervlak dat een plek krijgt rond het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, eyecatcher van De Tongelreep.

Planning en oplevering

Na het tekenen van de contracten in maart is het bouwteam direct begonnen met de sloop van het oude buitenbad van De Tongelreep. Zodat nog voor de zomer begonnen kan worden met de nieuwbouw op die plek. “Wanneer de zwembadbakken gegraven zijn, kunnen we vervolgens als Equans echt aan de slag. Dat zal eind dit jaar zijn als we de riolering leggen. Om vervolgens begin 2024 te starten met de installatiewerkzaamheden”, schat Moest in.

Aan het eind van dat jaar moeten de zwembaden klaar zijn en weer een jaar later staat de oplevering van de nieuwe entree van het zwembad, de horeca en kantoren gepland. Naast Equans bestaat het bouwteam uit architect Slangen+Koenis, Adviesbureau Tielemans, aannemer Mertens en zwembadspecialist Lotec.