Zonnepanelen voor ultramoderne fabriek van Canon Production Printing

20 maart 2023

Voor Canon Production Printing Netherlands B.V. in Venlo gaat Equans aan de slag met een zonnepanelenproject. Het project draagt bij aan de duurzaamheids- én besparingsdoelstellingen van de vooraanstaande fabrikant van printproducten voor de commercial printing markt. In totaal gaat Equans 3.452 zonnepanelen leggen die Canon Production Printing samen 1.276.000 kWh per jaar opleveren, te vergelijken met het stroomgebruik van 365 huishoudens. Een opdracht die Equans eind januari kreeg.

Momenteel werken specialisten van Equans en Canon Production Printing samen aan het maken van het definitief ontwerp. Vervolgens gaat Equans aan de slag met de realisatie van het project dat eind dit jaar moet zijn afgerond. De opdracht spitst zich toe op negen daken van complex 1 van de ultramoderne productielocatie van Canon Production Printing in Venlo.

Van het gas af

“We willen in het kader van de duurzaamheid en het terugdringen van onze CO2-uitstoot steeds meer van het gas af”, legt projectmanager namens Canon Production Printing , André Flos, uit. “Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer gebruikmaken van warmtepompen. Onze stroomvraag neemt hierdoor toe. De opbrengst van de zonnepanelen straks is dan ook helemaal voor eigen gebruik.”

“Zelf stroom opwekken, is met de huidige energieprijzen steeds interessanter in termen van terugverdientijden. Naast onze wens om steeds verder te elektrificeren een belangrijke reden om nu deze stap te zetten”, gaat Flos verder.

Meer dan 35 jaar betrokken

Equans is al meer dan 35 jaar betrokken bij Canon Production Printing. Zo voert een vaste ploeg van Equans op de productielocatie in Venlo alle elektrotechnische werkzaamheden uit, van onderhoud en beheer tot losse projecten. “Ook het onderhoud en beheer van de zonnepanelen is straks onze verantwoordelijkheid”, geeft accountmanager namens Equans, Leon Kuipers, aan. “Het gaat hier dus om een DBM-project, Design, Build en Maintain.”

Het idee voor de zonnepanelen op complex 1 werd door Equans enkele jaren geleden al geopperd. Behalve als elektrotechnisch partner staat Equans Canon Production Printing namelijk ook nadrukkelijk bij als partner in duurzaamheid. “Zo adviseren we Canon Production Printing op het vlak van zuinigere en duurzamere bedrijfsprocessen en utilities”, legt Kuipers uit.

“Uit een quickscan die we in de rol van duurzaamheidspartner in 2018 hebben uitgevoerd, kwam het idee van de zonnepanelen al als interessante optie naar voren. De wens van Canon Production Printing om steeds minder afhankelijk te zijn van gas in combinatie met de huidige energieprijzen maakt dat de tijd nu rijp is voor de realisatie van dit plan.”

Vertrouwensbasis

Op basis van de intensieve samenwerking en het vertrouwen dat in tientallen jaren is opgebouwd, koos Canon Production Printing eind januari voor Equans om de klus te klaren. “Ze kennen ons en onze locatie door en door”, benadrukt Flos. “Daarbij hebben we samen goede afspraken kunnen maken. Alles volledig transparant. Een mooie basis om ook in dit project samen te werken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners

Neem contact op:

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners