Mobiele uitwijkoplossing voor Lentis

A0008142

Mobiel uitwijk-datacenter van Equans draait vlekkeloos bij Lentis

“Het mobiele datacenter draait vlekkeloos. Je merkt eigenlijk niet dat het er is.” Met die woorden reageert manager Automatisering Eppe Wolfis van zorgorganisatie Lentis op de vraag hoe het Equans Mobile Data Center (EMDC) bevalt nu het ruim een jaar draait. Het gaat om het uitwijk-datacenter dat Equans voor Lentis opleverde in Zuidlaren.

Meer weten over onze dienstverlening voor Healthcare?
  • Zuidlaren
  • 2017
  • Lentis

Zou je me vragen of ik Equans zou aanraden, dan zou mijn antwoord zonder twijfel ‘ja’ zijn

Eppe Wolfis
Manager automatisering Lentis
Digitalisering Sdo

De vraag van Lentis

“We wilden een aantal componenten van onze IT-infrastructuur niet meer dan driehonderd meter van elkaar hebben”, legt Wolfis uit. “Daarbij zochten we naar een IT-uitwijkoplossing die we in geval van een calamiteit op het terrein in Zuidlaren zo snel mogelijk operationeel konden hebben op onze locatie in de stad Groningen. Toen we nadachten over zo’n uitwijkmogelijkheid kwamen we dan ook op het idee van een mobiele oplossing.” 

Oplossing

Equans heeft op het terrein van Lentis, organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, een vol waardig en duurzaam mobiel datacenter gerealiseerd. Dit fungeert als spiegel- en uitwijkoplossing. Na de oplevering is Equans nog vijf jaar verantwoordelijk voor service en support.

“Zou je me vragen of ik Equans zou aanraden, dan zou mijn antwoord zonder twijfel ‘ja’ zijn”, vervolgt Wolfis. “In het geval van een IT-uitwijk heb je één kans om het goed te doen. En in deze mobiele oplossing hebben we wanneer er zich een calamiteit zou voordoen het volste vertrouwen. Zo hebben we de verplaatsing van de container van 8 bij 3 meter al verschillende keren samen geoefend. In vier uur staat-ie in Groningen.” “Alles klopt tot in detail”, vat de manager Automatisering samen. “En dat wekt het benodigde vertrouwen. Je gaat in het geval van een IT-uitwijkoplossing immers niet over één nacht ijs. De continuïteit van je organisatie staat of valt ermee. In ons geval zijn vijftig locaties gekoppeld aan het EMDC. En dan hebben we nog behoorlijk wat capaciteit over. De container is nu voor de helft gevuld. De oplossing is dus schaalbaar. We zijn hiermee klaar voor de toekomst.”

omschrijving van de header afbeelding

Waarom Equans?

Onder meer de conceptmatige oplossing van Equans, het gunstige onderhoudsscenario voor een termijn van vijf jaar in combinatie met de aanschafprijs én de aandacht voor ‘Green IT’, gaf volgens de manager Automatisering de doorslag in het voordeel van Equans. Met ‘Green IT’ doelt Wolfis bijvoorbeeld op de oplossing voor het koelen van het EMDC die Equans aandroeg: de zogenoemde ‘vrije koeling’. In plaats van het gebruik van airco’s wordt hierbij gebruikgemaakt van de koelcapaciteit van de buitenlucht.

“Tweehonderd dagen van het jaar is de temperatuur buiten lager dan die je nodig hebt in een datacenter. Dat levert dus een behoorlijke besparing op qua energie”, legt hij uit. “Daarbij komt dat in de oplossing van Equans is gekozen voor een modulaire koeloplossing die zorgt voor optimale beschikbaarheid en schaalbaarheid. De koeloplossing is zodanig schaalbaar dat wanneer IT extra capaciteit plaatst, het koelvermogen automatisch opgeschakeld wordt. Zo is er nooit sprake van onnodige inzet van koelcapaciteit. Ook een besparing dus.”

Meer weten?

Neem contact op met Elmer om meer te weten te komen over dit project.