21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Duurzame warmte en koeling voor Depot Boijmans Van Beuningen

15 november 2021

In Rotterdam opende op 5 november Depot Boijmans Van Beuningen: het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Voor bezoekers is het een unieke mogelijkheid om te grasduinen tussen meer dan 151.000 kunstobjecten. Ook voor technici is de ontsluiting van de complete museumcollectie in het gloednieuwe gebouw een uniek object. De technische ruimte is het hart van het zeer duurzaam ontworpen gebouw. Hier vind je onder andere de installatie waarmee de specialisten van Equans zorgen voor duurzame warmte en koeling.

Het Depot van Museum Boijmans van Beuningen beschikt over een duurzaam energiesysteem wat gebruik maakt van warmte en koude opslag (WKO) in de bodem. Ina Klaassen, zakelijk directeur van het museum: “De toegevoegde waarde van Equans is dat zij voor ons de warmte en koeling verzorgen, en wel op een duurzame manier. Die is van levensbelang voor het project.”

Met een WKO wordt winterkoude in de bodem opgeslagen, om in de zomer te koelen. In de zomer wordt juist warmte opgeslagen, waarmee het museum in de winter wordt verwarmd. Harold Maasen, manager business unit project development is er trots op: “Equans levert duurzame energie voor veel partijen in Nederland. Kantoren, woningen, maar ook musea. Naast Eye Filmmuseum in Amsterdam mogen we ook het Depot van Boijmans van Beuningen tot onze toonaangevende klanten rekenen. Wij helpen partijen zoals deze musea met het hun installatie, zodat zij zich bezig kunnen houden met hun kerntaak. Wij nemen alles uit handen. We ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en exploiteren de volledige installatie.”

Roelof Zeijlemaker, Projectmanager Realisatie bij Equans is al sinds 2019 betrokken bij het hele proces. Hij weet precies welke uitdagingen dit project kende: “De opslag van zo’n collectie stelt enorm strenge klimatologische eisen. Het museum stelt daarom hoge eisen aan de leveringsbetrouwbaarheid van de installatie. Equans schrikt daar niet voor terug, en startte in 2019 met de opdracht. In de ontwerpfase was de uitdaging om de installatie passend te ontwerpen. Het gebouw is bedoeld voor kunstopslag, en de technische ruimte is daarom vrij klein. Maar ook dat is gelukt, en sinds de zomer van 2020 is de duurzame WKO al operationeel. Dat is belangrijk voor de collectie en de medewerkers. Fijn dat nu ook bezoekers kunnen genieten bij het Depot van het museum.

EQUANS Levert Duurzame Warmte En Koeling Rotterdam