COA Apeldoorn Buitenaanzicht

Van zorglocatie naar woningen voor asielzoekers

01 juli 2022

In opdracht van COA draagt Equans bij aan de nieuwe opvanglocatie De Gaarde in Apeldoorn. In een korte tijd is een pand omgebouwd tot woonunits die geschikt zijn voor permanente bewoning. Hiervoor heeft Equans alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en de meet- en regeltechniek verzorgd.

Opdrachtgever COA is op zoek naar nieuwe locaties voor opvang van asielzoekers. Hiervoor worden met regelmaat bestaande gebouwen omgebouwd tot woonunits. In Apeldoorn gaat het om een renovatie van een voormalige zorginstelling. Van Wijnen is als bouwkundig partner betrokken. Projectleider Remco Nijkamp licht toe: “Het gebouw is volledig gestript. De volledig nieuwe indeling leidt nu naar units met ieder een gedeelde woonkamer en een aantal slaapkamers met sanitaire voorzieningen.”

Monitoring op afstand

Alle installaties in het gebouw worden door Equans aangesloten op een centraal gebouwbeheersysteem. De werktuigbouwkundige installaties zoals klimaatregulatie kunnen op afstand worden uitgelezen. Ook is door COA vooraf het schakelplan voor verlichting ingesteld voor efficiënt energieverbruik. De meet- en regeltechniek in het pand knoopt alle installaties aan elkaar, waardoor een integraal beeld ontstaat waar COA op kan sturen. “Wij kunnen zo de trends zien en hiervan leren”, licht Daniel Scholts, vastgoedregisseur bij COA, toe.

Optimalisatie installaties voor comfort

Ook speelt comfort voor de bewoners een rol. Door de hoge bezetting in het gebouw is een verhoogde capaciteit nodig van bijvoorbeeld de luchtbehandeling. Deze wens is door de klant uitgesproken en hierin heeft Equans advies kunnen geven over optimalisaties van de installaties.

Voortvarende samenwerking

Daniel Scholts is te spreken over de samenwerking met Equans. “Het project is door Equans voortvarend opgepakt. Het is best ingewikkeld om met een korte aanlooptijd de afstemming met de verschillende partijen goed te laten verlopen. Maar dit is goed gegaan en Equans heeft hierin ook naar verwachting een belangrijke rol gespeeld.”

Projectleider Robert Kenkhuis van Equans ziet mede toe op deze samenwerking tussen onderaannemers, de klant en bouwpartner Van Wijnen. “Het is een bijzonder kort tijdsbestek van 30 weken van engineering tot oplevering. Momenteel wordt hard gewerkt om het gebouw tijdig op te leveren.”

COA Apeldoorn Installaties