Iconische fabriek van PolyStyrene Loop draait op volle toeren

  • Transparante samenwerking
  • Eerste fabriek in Europa voor recycling piepschuim op deze schaal
PS Loop Fabriek Header

In Zeeland heeft PolyStyrene Loop (PSLoop) de eerste fabriek in Europa in gebruik genomen waar bouwpiepschuim gerecycled wordt tot herbruikbare materialen. Jaarlijks kan deze fabriek maar liefst 3.000 ton bouwpiepschuim verwerken. Equans was betrokken bij iedere stap van dit project: van ontwerp, alle technische installaties tot de opstart en ondersteuning bij het onderhoud. Financieel transparant met een plezierige samenwerking.

 

Neem contact met ons op
  • Terneuzen
  • 2020 - 2021
  • PolyStyreneLoop

De bouw stap voor stap in beeld

Wat heeft Equans gerealiseerd?

  • Prefabricage en montage van leidingwerk (rvs en staal) in onze werkplaats in Hoek.
  • De complete elektrische verdeling en installatie van zowel de fabriek als het kantoor.
  • Verlichting, data- en telecommunicatie, koeling/verwarming, brandmeldinstallaties en werktuigbouwkundige installatie.

Dronebeelden: Meier Dronevideografie

Bekijk de fabriek van binnen

Van schets tot productie

De ultramoderne faciliteit van PSloop heeft verschillende technieken in huis voor het proces van recycling. Equans heeft een gedeelte van de detailengineering voor het productieproces uitgewerkt samen met EPC, waaronder voor instrumentatie, automatisering, elektra en de werktuigbouwkundige installaties. Vervolgens zijn de Nederlandse standaarden toegepast op de technische installaties zoals deze waren voorzien door het Duitse engineering firma EPC. Ook de inkoop van materialen outside battery limit nam Equans uit handen.

Tijdens de bouw verzorgde Equans de aanleg van alle techniek aan de binnenkant van het gebouw: van leidingwerk, elektrische engineering tot stopcontacten en ventilatie. Bij de oplevering ondersteunde Equans het inbedrijfstellen van het recyclingproces en werden issues direct verholpen. 

Recycling voor duurzame doelstellingen

De fabriek in Terneuzen is een demonstratiefabriek en bovendien een wereldprimeur. De recycling gebeurt via een oplosproces en het granulaat wordt geproduceerd via extruders en drogers. Tijdens het oplosproces wordt het broomhoudend materiaal gescheiden van het polystyreen. Het polystyreen krijgt een tweede leven in de vorm van korrels, die weer als grondstof dienen voor nieuw piepschuim. Het broomhoudend materiaal wordt gerecycled bij het naastgelegen bedrijf ICL, één van de twee oprichters van PSLoop. Leden van een opgerichte coöperatie kunnen hun afval aanleveren en het circulaire recyclaat van PSLoop afnemen. Hiermee draagt de fabriek op grote schaal bij aan de circulaire economie. Ook in de bouw zijn bewuste keuzes gemaakt, zoals het hergebruik van silo’s en de hoofdtransformator.

ps loop fabriek installatie

Door de nauwe samenwerking hebben we samen een heel mooi resultaat neer kunnen zetten

Lein Tange
Directeur PolyStyreneLoop

Vertrouwen als basis 

Equans was een vaste partner gedurende de bouw en ingebruikname. Lein Tange, directeur van PSLoop, vertelt: “We hebben voor Equans gekozen omdat ze als partner alles konden overnemen en lokaal aanwezig waren. Van ontwerp tot beheer. Door de nauwe samenwerking hebben we samen een heel mooi resultaat neer kunnen zetten”. Het meest trots is Lein op de volharding van het team. Het proces vroeg om een lange adem. “We hebben een lange weg achter de rug sinds de oprichting van de coöperatie in 2017. Dus we zijn echt heel trots dat de fabriek nu staat en opgestart is.”

Langdurige samenwerking

De samenwerking tussen PSLoop en Equans is gebaseerd op vertrouwen en transparantie. Dit werd door PSLoop erg gewaardeerd. Er is gewerkt met een beperkt budget en gezocht naar zo’n efficiënt mogelijke besteding. Dit werd mogelijk dankzij de openheid over het budget. “Iedere besteding is voor de klant zichtbaar en daardoor kan PSLoop zich continu verantwoorden naar subsidieverstrekkers”, vertelt accountmanager Rik Klaassen namens Equans. Dit is een hele mooie basis voor een langdurige samenwerking.

De verwachting is dat er alleen maar meer piepschuim vrijkomt in Europa. Lein Tange vertelt: "Er zijn al plannen om op te schalen naar een volgende fabriek voor 12.000 ton per jaar. De intentie is om hiervoor weer met Equans samen te werken”. 

Lees meer over hoe wij transparant samenwerken

Kunnen we je verder helpen?

Of het nu gaat om ontwerpen, het aansluiten van installaties en elektra of coördinatie van inkoop en planning: we hebben de expertise in huis om jouw organisatie verder te helpen. Meer weten? Neem contact met ons op!

Rik Klaassen

Accountmanager

Neem contact op:

Rik Klaassen

Accountmanager