21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Equans nieuwe eigenaar van vier WKO assets Cogas

11 januari 2022

Na een lange periode van voorbereiding is het nu officieel: Equans is met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021 eigenaar en beheerder van de WKO assets op vier locaties van regionaal netwerkbedrijf Cogas.

De overname betreft particuliere klanten, winkels, verzorgingscentra, datacenter Nikhef, studentenwoningen van DUWO en Amsterdam University College (AUC). Het gaat hier om mooie projecten die kansen bieden om verder te verduurzamen. Zoals bij het Amsterdamse Science Park, waar het mogelijk wordt om nog meer warmte terug te winnen uit hun datacenter en een extra gebouw toe te voegen op het huidige WKO systeem.

Warmte terugwinnen uit een datacenter
Stijn Westerbeek, Project Developer bij Equans, ziet verschillende kansen op verduurzaming: “Wij leveren op het Science Park al koeling vanuit de WKO voor de servers van een datacenter. Ons voornemen is om nog een gebouw te koppelen aan de WKO zodat we nog meer koeling kunnen leveren aan het datacenter. Zo kunnen we een deel van de luchtkoeling vervangen door bodemkoeling. Daarmee realiseer je een veel lagere CO2 uitstoot. En het stelt ons in staat om in de winter genoeg warmte in de bodem te hebben voor de studentenwoningen. Het koppelen van een datacenter aan woningen is een van de mooiste uitkomsten voor ons als WKO specialisten!”

Contracten ongewijzigd over naar Equans
Cogas is een regionaal netwerkbedrijf en heeft tot de verkoop besloten omdat deze assets buiten haar verzorgingsgebied in de provincie Overijssel liggen. Na een zorgvuldige selectie is de verkoop gegund aan Equans. Voor de klanten verandert er niets: Equans neemt alle contracten ongewijzigd over van Cogas.

Lees meer over Warmte van Equans