Www.Fotofocus.Nl 8

Ruim 3800 zonnepanelen voor Brightlands Chemelot Campus

22 januari 2024

Op de Brightlands Chemelot Campus realiseert Equans nieuwe PV-installaties. Tussen december 2023 en mei 2024 voorziet Equans negen gebouwen in totaal van 3896 zonnepanelen. De campus in Sittard-Geleen zet daarmee een belangrijke stap in het realiseren van de klimaatdoelen.

Equans verzorgt binnen deze opdracht – met een EPC turnkey contract – zowel de engineering, inkoop als uitvoering. De 3896 zonnepanelen leveren straks een hoeveelheid stroom, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 400 huishoudens. De industriële omgeving van de campus stelt hoge eisen aan de uitvoering, aldus projectleider Kay Bemelen van Equans. “Dat vraagt veel overleg en goede planning.”

In goede banen leiden

Ook veiligheid is een belangrijk punt op de campus. “In een aantal gebouwen werken we op hoogte aan de elektra installatie en uiteraard op alle daken voor de zonnepanelen”, licht Kay toe. “Dat betekent dat we zowel in de voorbereiding als in de uitvoering goed moeten plannen waar we wanneer aan het werk gaan. Om dat allemaal in goede banen te leiden, zetten we – naast de veiligheidskundige van Brightlands – ook onze eigen veiligheidskundige in. Aanvullend is bij de uitvoering continu een chef-monteur op locatie.”

Zonnepanelen

Doorslaggevend

De campus in Sittard-Geleen wil op het gebied van circulariteit, duurzame chemie en gezondheid groeien naar een leidende positie in Europa. “Deze nieuwe PV-installaties passen in die ontwikkeling”, vertelt Jan Ekers, Program Director Asset Development bij Brightlands Chemelot Campus. Het plan van aanpak voor het project was doorslaggevend in de keuze voor Equans. “De ervaring van Equans in combinatie met de juiste aandacht voor veiligheid gaven ons het vertrouwen.”

Oplossingen voor duurzaamheid en gezondheid

Brightlands Chemelot Campus brengt bedrijven, toegepast onderzoek en onderwijs samen in een uniek, open en innovatief ecosysteem. De campus vormt samen met Chemelot Industrial Park een van de grootste onderzoeks- en industriële chemielocaties in Europa. Zo draagt de campus actief bij aan oplossingen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Ook interessant