Electroproject, een bedrijf van Equans, heeft batterijleverancier Indutecc Renewable Solutions geholpen met de realisatie van slimme en duurzame batterijopslag in de telefooncentrale van KPN in Amersfoort. De nieuwe batterijen worden nu niet alleen ingezet als back-up bij stroomuitval, maar slaan via zonnepanelen ook groene stroom op of leveren die aan de energie-onbalansmarkt.
“Electroproject snapt hoe onze batterijen anders zijn en heeft er alles aan gedaan om het project tot een succes te maken. Het hele proces verloopt dan ook prima, mede dankzij hun flexibele opstelling.” Aldus Jeroen Panis, sales manager Noord-Nederland bij Indutecc.
Het mooie aan de samenwerking is dat alle partijen het einddoel goed in zicht hebben.
Silvana LefelAdviseur Energy Innovations van KPN
KPN was voor zijn centrales op zoek naar een slimmere inzet van de batterijen die bij een calamiteit voor de stroomvoorziening zorgen. “We vroegen ons af of we er in het licht van de energietransitie niet méér mee konden doen”, zegt Silvana Lefel, adviseur Energy Innovations van KPN. KPN ging in gesprek met diverse batterijleveranciers en kwam uit bij Indutecc. Die levert als enige de NiMH- batterijen van de Zweedse leverancier Nilar. Deze hebben in veiligheid, duurzaamheid en recyclebaarheid een voorsprong op de gebruikelijke Li-ion-technologie.
Flexibele opstelling
Voor ons gaf de doorslag dat het circulaire batterijen zijn. Ook hoeven we in onze panden geen extra brandwerende maatregelen te nemen”, zo legt Silvana Lefel de keuze van KPN uit. Samen met omvormers van Ferroamp kon Indutecc een compleet Europese oplossing leveren. Voor de realisatie en integratie zocht Indutecc contact met Electroproject. Jeroen Panis,sales manager Noord-Nederland bij Indutecc: “Electroproject snapt hoe onze batterijen anders zijn en heeft er alles aan gedaan om het project tot een succes te maken.” Lefel beaamt dat namens KPN: “Het mooie aan de samenwerking is dat alle partijen het einddoel goed in zicht hebben.
Containeropstelling tijdens pilot
Indutecc leverde 160 batterijen voor een totaal van 200 KWh en voor nog eens 240 KW aan omvormers. Voor de pilot kozen Electroproject en Indutecc voor een containeropstelling, al was dat niet nodig. Panis: “NiMH kan inpandig worden toegepast, dat is juist het voordeel ervan, maar een container is een gemakkelijke proefopstelling.” De container werd vanaf september 2019 bij Electroproject in Zaandam opgebouwd en ingericht met de omvormers en batterijrekken. De batterijen werden vervolgens in Amersfoort in de container geplaatst. Een zonneveld laadt de batterijen op.
Realisatie en integratie van een batterijopstelling met omvormers en een zonneveld, voor een slimme en duurzame backup-energieopslag op het datacenter van KPN in Amersfoort. Meedenken over manieren om de oplossing verder te finetunen, zodat de batterijen daadwerkelijk op groene momenten worden ingezet.
Handel op onbalansmarkt
Het is een van de doelstellingen van KPN om de techniek zo slim mogelijk in te zetten. In Amersfoort koos KPN voor het handelen in energie op de onbalansmarkt, een kwartiermarkt waarin de prijzen snel op en neer gaan. Als de prijzen laag zijn, worden de batterijen opgeladen. Als de prijs interessant is, leveren ze stroom aan de onbalansmarkt. De testfase van deze doelstelling is inmiddels met succes afgerond. Hoge groenscore Maar wat voor KPN nóg belangrijker is: het behalen van een hoge groenscore. Dat wil zeggen dat de batterijen groene stroom opslaan en bij een tekort inzetten, zodat KPN onder de streep méér gebruikmaakt van groene stroom. “Het einddoel is het combineren van beide doelstellingen”, legt Lefel uit. “We zijn nu begonnen met het testen op de groenscore. Als dat slaagt, komen we uit bij de laatste trap van de drietrapsraket: de groenscore als hoofdmodus, met de onbalansmarkt als onderliggende oplossing als de energieprijzen gunstig zijn.”
Goed meegedacht
Als de test positief uitpakt, is KPN van plan het concept landelijk uit te rollen. Lefel: “Ja, zeker weten, want dan kunnen we pas echt impact maken.” Als Indutecc daarvoor wordt geselecteerd, wil het opnieuw Electroproject erbij betrekken. Panis: “Dit project is heel goed gelopen, dus dat ligt wel voor de hand. In het natraject liet Electroproject ook weer een open opstelling zien, waarin ze goed meedachten over manieren om de oplossing verder te finetunen.”