ASML Gas

Brainport Industries Services: heating, steam & natural gas

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Berend Bosscher en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk.

De uitdaging zit ‘m in het combineren van technieken voor het beste resultaat

Berend Bosscher
asset engineer CV, stoom, diesel, WKO & aardgas
Werkfoto Anoniem

Passie voor techniek? “Dat is een understatement. Ik leef ervoor”, zegt Berend. In dat opzicht zit hij dan ook goed op zijn plek bij Equans. Vanuit daar maakt hij onderdeel uit van het Maintenance House van ASML in Veldhoven. Als asset engineer is hij verantwoordelijk voor de installaties voor CV, stoom, diesel, WKO en aardgas. Wat dat inhoudt? Berend: “We hebben een keiharde SLA voor 99,8 procent uptime en dat bereik je door installaties te monitoren, onderhoudsplannen te maken en optimalisatievoorstellen te doen als het beter kan.”

Rekening houden met klanteisen

Het draaiende houden van ‘zijn’ installaties is een heel karwei en daar zit nóg een complicerende factor aan vast. Berend moet ook rekening houden met operationele kosten, het eisenpakket, de doelen en uitbreidingen van ASML. Als extra pakket voert hij ook nog een aantal testen uit om chemie vrije waterbehandeling in koeltorens mogelijk te maken

Een drukke job dus. Geen probleem, vindt hij. “Niks doen is voor mij verschrikkelijk. Als asset engineer bij Equans doe je onderhoud met een projectmatige inslag. Je werkt ergens naartoe zoals je bij een project zou doen en hebt een constante belasting van het onderhoud. Dat maakt het voor mij uitdagend en interessant.” Dat Berend zich dan ook nog eens in een hightech omgeving bevindt waar hij de meest geavanceerde productietechnieken ondersteunt, maakt het voor hem – als techneut – echt áf.

 

Van groenten en zaden naar champignons

Berend heeft niet altijd in de utilities-sector gewerkt. Sterker nog, hij begon zijn loopbaan als procesengineer in de wereld van groenten en zaden. “Voor de systemen waarmee de zaden werden behandeld, bedacht ik allerlei verbeterprocessen. Op een gegeven moment waren dat er zoveel, dat de organisatie de laatste innovaties niet bij kon houden. Dat leidde ertoe dat belangrijke technieken op de plank bleven liggen. En dan ga je je vervelen”, vertelt Berend. Zo kwam hij in de champignon-industrie terecht waarvoor hij elf jaar lang kwekerijen ontwierp en die over de hele wereld opzette. Van de offerte tot de tekeningen, van de werkvoorbereiding tot het daadwerkelijke vullen van de containers en het - op locatie - opbouwen. Het reizen zelf brak hem echter op en al snel kon hij als procesengineer aan de slag bij Equans.

Verder kijken dan sensoren

Een grote omslag? Niet bepaald. Juist zijn nieuwsgierigheid, liefde voor techniek en ervaring in het combineren van oplossingen uit uiteenlopende vakgebieden zorgen ervoor dat hij zich thuis voelt in zijn baan als asset engineer. “Ik kijk graag in het veld om te zien hoe de installaties erbij staan of om problemen op te lossen. Wat zie ik, wat hoor ik, wat voel ik? Dat is belangrijk. Hoewel je ook data nodig hebt om een volledig inzicht te krijgen in de prestaties, kun je vanuit een control room niet meer zien dan dat er sensoren zijn op locatie. Je zult daarom altijd ter plekke moeten controleren.”

 

Het beheren van cruciale installaties die er achter de schermen voor zorgen dat ASML kan functioneren, geeft echt een enorme kick

Combineren van nieuwe en oude techniek

Dat hij die technische vindingrijkheid – ingegeven door zijn brede ervaring in diverse vakgebieden – nog niet kwijt is, bewijst zijn recente bijdrage aan een machine van zijn opdrachtgever. Toevallig keek hij vanuit huis mee met een technische presentatie en zag hij dat een bepaalde oplossing nét iets beter kon. “Het ging om een bepaalde koeler, die met een zogenaamd honingraatsysteem efficiënter zou werken. Eigenlijk is een honingraatkoeler een hele ouderwetse techniek, maar voor dit hightech-apparaat zou het de perfecte oplossing zijn. Ik heb de engineer meteen een appje gestuurd en dat idee is opgepikt.”

Onzichtbare motor van de fabrieksvloer: utilities

Wanneer er ruimte is voor verbetering, dan is Berend ook de eerste om na te denken over optimalisatie en een verbetervoorstel. “En dan ben ik ook een beetje een terriër. Ik ben namelijk niet alleen de expert op het gebied van de installaties, ik ben ook verantwoordelijk voor de uptime. Hoewel veel werknemers zich echt geen voorstelling kunnen maken van wat wij doen, geeft het beheren van cruciale middelen die ervoor zorgen dat ASML kan functioneren echt een enorme kick.”

Technische Ruimte 5