Hoe jouw bedrijf een batterij inzet tegen netcongestie

– en welke problemen die kan oplossen

Een batterij kan voor bedrijven die veel energie verbruiken een oplossing zijn bij netcongestie. Flexibiliteit en minder afhankelijkheid van het energieaanbod zijn grote voordelen van een batterij. Maar: ga niet over één nacht ijs bij de aanschaf. Hoe weet je of een batterij echt datgene is wat jouw bedrijf nodig heeft? Waar moet je op letten bij de koop en installatie? En verdien je de investering ook terug?

 

Steeds meer bedrijven kampen met de gevolgen van netcongestie. Daardoor kunnen ze hun gecontracteerd vermogen niet verhogen en komen ze in het ergste geval stroom tekort. Voor bedrijven die op sommige momenten van de dag een energietekort hebben, maar op andere tijdstippen energie overhouden, kan een batterij een uitkomst zijn. Je slaat energie op wanneer het aanbod groter is dan je vraag. Vervolgens zet je de batterij in op die momenten dat je meer energie nodig hebt dan het aanbod dat er is. Ook kan een batterij handig zijn wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen.

 

Inzicht in verbruik

Omdat een batterij een grote investering is, moet je van tevoren weten of je hem echt nodig hebt. En ook hoe en waarvoor je hem wilt inzetten. Dat begint bij inzicht in je energieverbruik. Hoeveel vermogen kom je tekort? Op welke tijdstippen is dat? Kijk ook verder dan elektriciteit. Heb je veel warmte nodig of juist koeling? Dan kunnen andere vormen van energieopslag een alternatief zijn voor een ‘gewone’ stroombatterij.

De meeste bedrijven spreken hun maximale vermogen (gecontracteerd transportvermogen of GTV) niet meer dan enkele uren per dag aan. In zulke gevallen kan een batterij stroom leveren tijdens de piekmomenten en buiten die momenten weer opladen.

 

Batterij inzetten voor duurzaamheidsdoelen

Een batterij kan ook een bijdrage zijn aan de duurzaamheidsdoelen van je bedrijf. Als je het belangrijk vindt om alléén groene stroom te gebruiken, kan een batterij daarbij helpen. Op het moment dat er groene stroom voorhanden is, sla je die op. Vervolgens kun je die stroom gebruiken op momenten dat er geen groene opwek is. Zo voorkom je dat je op sommige momenten groene energie aan het net levert om er later zelf weer grijze stroom uit te moeten halen.

 

Grootte van de batterij

Hoe groot moet zo’n batterij nu zijn? Houd rekening met het volgende: je moet de batterij kunnen opladen binnen de tijd die tussen de gebruiksmomenten zit. Kijk ook naar de momenten waarop je hem nodig hebt. Is dat dagelijks? Of misschien alleen tijdens een bepaalde periode in het jaar. Stel dat je de batterij alleen maar tijdens koude winterdagen gaat inzetten, dan is een generator misschien een betere investering. Je kijkt dus niet alleen naar het patroon van een dag of een week, maar ook naar de zogeheten seizoensprofielen van het bedrijf. Hoe is je verbruik door het jaar heen?

 

Een batterij is redelijk snel vol en dus ook vrij snel weer leeg. Daarom is die vooral geschikt voor gebruik over enkele uren, maar geen oplossing voor langere periodes van weken of maanden. Bij de koop van een batterij moet je op zoek gaan naar het optimum voor het gebruik ervan. Geeft de batterij voldoende stroom op de momenten dat je extra energie nodig hebt? En: heb je voldoende tijd en energie om hem tussen die periodes op te laden? Optimaal is dan de kleinst mogelijke batterij met voldoende vermogen. (Vergeet daarbij je toekomstplannen niet!) Zo houd je het betaalbaar, en dus de investering waard.

 

Veiligheid, vergunningen en aansluitingen

Heb je het optimum gevonden en ga je over tot koop, dan moet je nog met verschillende dingen rekening houden. Om te beginnen moet je de batterij kúnnen plaatsen. Heb je voldoende ruimte? Stel dat de batterij volgens de voorschriften van je verzekering 5 meter van de gevel moet komen te staan. Kan dat? Maar ook: kun je hem veilig plaatsen? Daar kunnen de omgevingsdienst en brandweer meer over zeggen. En er moet een vergunning worden aangevraagd. Dat doe je bij de gemeente. Kom je ergens niet uit? Ga dan met de gemeente in gesprek; die denkt meestal graag mee.

 

Verder zul je aanpassingen moeten doen aan de energie-infrastructuur van je bedrijf. Zo moet er een geschikt aansluitpunt op de verdeelinstallatie komen. Zonnepanelen, laadpalen of andere verbruikers (assets) die met de batterij moeten samenwerken, moeten allemaal kunnen worden aangestuurd. Daarvoor kan een energiemanagementsysteem nodig zijn dat communiceert met alle assets.

 

Inzet batterij bij non-firm ATO

Heb je met je netbeheerder speciale afspraken (non-firm ATO’s) gemaakt rond de afname van je energie, dan kun je je batterij ook goed inzetten. Een voorwaarde bij een non-firm ATO is namelijk dat je als klant kunt meebewegen met de schommelingen van het vermogen dat je uit het net kunt halen. Een batterij kan een goed hulpmiddel zijn om binnen de grenzen van de overeenkomst met de netbeheerder te blijven.

 

De investering terugverdienen

De investering van een batterij kun je terugverdienen. De grootste financiële winst is dat je met een batterij verder kunt verduurzamen en als bedrijf het netcongestieprobleem beter het hoofd kunt bieden. Richt je dus daarop en niet op allerlei verdienmodellen. Hoewel er zeker grote batterijen zijn die allerhande diensten aan de netbeheerders bieden, zijn dat vaak batterijen die een eigen netaansluiting hebben. Je kunt met de netbeheerder en je energieleverancier in gesprek gaan om te horen of zij waarde hechten aan extra flexibiliteit op jouw aansluiting.

 

De voordelen van een batterij

Een batterij kan dus veel voordelen hebben. Samengevat ben je minder afhankelijk van het maximale vermogen dat je bedrijf uit het net kan halen. Je kunt zelf opgewekte energie opslaan en een batterij voegt flexibiliteit toe aan je aansluiting. Met een batterij zorgt je bedrijf voor minder belasting tijdens piekmomenten op het net. Dat is een economisch voordeel, want het creëert ruimte voor nieuwe bedrijven in de omgeving. Een batterij is een investering die zich op de lange termijn terugverdient. Zelfs als je de investering niet in euro’s zou terugverdienen, dan geeft een batterij je de ruimte om verder te verduurzamen. En uiteindelijk gaan die twee toch vaak samen!

 

Meer weten? Lees hier meer over onze oplossingen om netcongestie tegen te gaan.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Ons team staat voor je klaar!

Team Energie & Netten

Neem contact op:

Team Energie & Netten