Uniek beloningsprogramma biedt oplossing voor laadpaalkleven in Zoetermeer

19 oktober 2022

Proef werpt vruchten af: efficiënter laden is punten sparen

Equans heeft bij wijze van proef een speciaal beloningssysteem opgezet in de strijd tegen laadpaalkleven. Het beloningsysteem richt zich op de gebruiker die punten kan sparen met het tijdig verplaatsen van de auto zodra deze volledig of voldoende is opgeladen. Op deze manier wordt er efficiënter gebruik gemaakt van de beschikbare openbare laadpunten.

Het beloningsysteem wordt momenteel uitgetest in de gemeente Zoetermeer en biedt een oplossing voor het laadpaalkleven, oftewel het onnodig lang bezet houden van laadpalen. Met het programma wordt de gebruiker beloond als er efficiënter gebruik wordt gemaakt van de beschikbare laadpalen.

Veelbelovende resultaten

Met het beloningsysteem wil Equans de inwoners van Zoetermeer aanmoedigen socialer te laden, door een auto die volgeladen is zo snel mogelijk weg te halen bij de laadpaal. Dan kunnen ander andere automobilisten het laadpunt gebruiken. ‘De eerste resultaten van de pilot spreken voor zich’, aldus Jan Brandts, Manager E-mobility bij Equans. ‘We zien dat de duur van de volledig geladen auto’s aan de paal (laadpaalkleven) is verminderd met bijna 40%. Vooral het aantal sessies waarin meer dan 2 uur werd gekleefd nam af met bijna 10%. Als de pilot een succes blijkt dan willen we dit concept ook gaan toe passen bij andere gemeenten in Zuid Holland.’

Hoe werkt het?

De laadpalen van Equans in Zoetermeer zijn voorzien van een QR-code die verwijst naar het beloningsprogramma. Hier kan de automobilist zich aanmelden en punten verzamelen. Deelnemers ontvangen bij de start eenmalig 50 punten en vervolgens 1 punt voor elke geladen kWh. Er gaan punten af wanneer de auto onnodig aan de paal blijft staan. Na de eerste 2 uur laden wordt elk uur telkens 10 punten afgetrokken van het saldo. Blijft de auto langer dan 10 uur aan de laadpaal staan, dan ontvangt de gebruiker helemaal geen punten. Uiteraard worden tussen 10 uur 's avonds en 8 uur ’s ochtends geen punten afgetrokken.

Meld je aan voor het beloningsprogramma