Investeren in verduurzaming is nu een noodzaak, geen keuze. Het bespaart kosten en versterkt de concurrentiepositie van bedrijven. Het is tijd om snel te handelen, vindt Wieger Droogh, CEO van technisch dienstverlener Equans. Ik vind dat CEO’s wakker zouden moeten liggen van het nieuwe energieparadigma want de energiehuishouding is een board topic geworden. Vanuit een maatschappelijk besef én om over een paar jaar nog bestaansrecht te hebben.
Het onderwerp verduurzaming ligt niet langer bij de operationeel manager. Het gaat namelijk om meer dan het draaiend houden van een gebouw of een fabriek, dus om meer dan de betrouwbaarheid en efficiency van je installaties. Verduurzaming is het antwoord op de vraag hoe je als bedrijf over drie, vijf of tien jaar efficiënt en effectief opereert. Het gaat om het bestaansrecht én het toekomstsperspectief van je bedrijf. Een bedrijf dat nu niets doet, kan zo maar over drie jaar out of business zijn. Het is zaak om nu actie te ondernemen. Dat houdt totaaloplossingen in op gebied van elektrificatie, CO2-reductie of voor netcongestie en het slim implementeren van digitale en oplossingen. Bedrijven die hier niet mee aan de slag gaan, kunnen straks een groot probleem hebben. Ze lopen dan tegen CO2-beprijzing of bijvoorbeeld een overvol stroomnet aan.
Door de complexiteit hoort verduurzaming als onderwerp nu in de boardroom thuis. Het gaat vandaag de dag om antwoord op verschillende vragen: kan mijn fabriek er over drie jaar nog staan? Is mijn gebouw wel gezond? Heb ik nog wel beschikking over elektriciteit? Hoe ga ik van het gas af? Waar kan ik slim kosten besparen? Hoe optimaliseer ik mijn productie? Kan ik nog uitbreiden? De meeste bedrijven willen wel een bijdrage leveren, maar lopen tegen een diversiteit van obstakels aan, dus rijst de vraag: kan die verduurzaming überhaupt wel? Mijn antwoord daarop is een volmondig ja.
We moeten allemaal minder energie gebruiken. Als je jarenlange kennis in techniek combineert met de inzet van slimme digitale technologie, zoals AI, kun je onnodig energiegebruik en onnodige kosten voorkomen. Deze slimme digitale oplossingen vertellen je bijvoorbeeld waar en wanneer er energie – zoals licht of warmte – nodig is en wanneer niet. Ook kunnen deze digitale toepassingen een voorspelling doen voor het onderhoud. Daardoor kunnen onderhoudsrondes bijvoorbeeld worden overgeslagen, maar ben je ook nooit te laat met noodzakelijk onderhoud. Je gaat van generiek onderhoud naar specifiek en gericht onderhoud. Dat is duurzaam én bespaart kosten. Daarnaast kunnen deze digitale oplossingen ook helpen productieprocessen in fabrieken efficiënter te laten verlopen of je gebouw gezond te maken zodat de productiviteit van je medewerkers geoptimaliseerd wordt. Digitalisering in de techniek kan een enorme bijdrage leveren aan de (versnelling van de) energietransitie.
Bij het aanpakken van hun energieverbruik, lopen bedrijven vaak tegen een klein gedeelte van een veel groter probleem aan. Ze willen van het gas af, elektrificeren en/of uitbreiden maar weten niet waar ze moeten beginnen. Om een probleem integraal aan te pakken is goed advies onmisbaar. Ga dus met de juiste persoon om tafel zitten, een partij die haar haar adviezen meteen implementeert én commitment geeft op de te behalen resultaten. Een partij die het hele plaatje overziet. Door samen naar het grote geheel te kijken, je assets te laten analyseren, je toekomstplannen te bespreken, kun je in één keer kiezen voor een transparant én efficiënt toekomstbestendig plan dat past bij jouw bedrijf en situatie. Want de sleutel voor de energietransitie is flexibiliteit - van gebruiker van het net naar onderdeel zijn van het energiesysteem. Uiteindelijk moet het hele energiesysteem efficiënter worden ingericht, zodat bedrijven van het gas af kunnen en we allemaal gebruik kunnen maken van het (of een) stroomnet.
Bedrijven zullen ook meer moeten samenwerken. Een voorbeeld van een geslaagde samenwerking is het nieuwe hoofdkantoor van DSM in Maastricht. In dit project is een rijksmonument uit 1911, de voormalige Ambachtsschool, getransformeerd in een kantoorgebouw. Het pand is uitgebreid met nieuwbouw tot een totale oppervlakte van 6.700 vierkante meter. Het moest een duurzaam gebouw worden met een inspirerende en gezonde werkomgeving. Equans heeft in dit project nauw samengewerkt met de bouwer en de architect. Door vroeg in het traject betrokken te zijn, kwamen we samen tot de beste aanpak en uitvoering. Het resultaat is een goed geïsoleerd gebouw met een zeer lage CO2-uitstoot, eigen opwek van zonne-energie, waterbesparing, slimme verlichting en uitgebreide energiemonitoring. Een gebouw met een prettige en gezonde werkomgeving en een rijksmonument dat toekomstbestendig is.
Netcongestie werkt vertragend op de energietransitie maar is ook op te lossen met slimme energiebeheerstrategieën en inzet van innovatieve technologieën zoals smart grids, energiehubs en batterijsystemen. Een voorbeeld van slimmere inrichting als oplossing voor netcongestie is Smart Grid Flevoland in Lelystad. Hier worden zonnepanelen, windturbines en batterijen gecombineerd binnen één slim net: een Gesloten Distributiesysteem (GDS). De bedrijven McCain en Marfo in Lelystad hebben een enorme energievraag en kunnen in de toekomst worden aangesloten op dit smart grid. Ze kunnen straks profiteren van duurzame elektriciteit zonder aansluitcapaciteit te hoeven claimen bij de reguliere netbeheerder. Smart Grid Flevoland kan aan hun energiebehoefte voldoen. En doordat ze met deze constructie netcongestie omzeilen, komt er ook nog eens ruimte op het net vrij. Die ruimte kan in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden voor een nieuwe woonwijk in Lelystad of andere bedrijven met netcongestieproblemen. Het acute probleem van netcongestie kan dus worden opgelost zonder tussenkomst van de netbeheerder. Wij kunnen de netbeheerders ontlasten, zodat ze zich kunnen richten op het uitbreiden van het net, terwijl wij het lokale probleem aanpakken.
Wil je meer informatie over slimme fabrieken? Neem contact op met onze expert.
PR Manager
PR Manager