Verbeterde ventilatie voorziet OSG Willem Blaeu van verse lucht

  • Betere leerprestaties door frisse lucht
  • Besparing op energieverbruik
Voorkant School WB

Onvoldoende ventilatie in een aantal lesruimtes. Daar kampte OSG Willem Blaeu mee. En dat terwijl leerprestaties verbeteren door frisse lucht. Equans bracht daarop zeven decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning aan, plus een dakventilator. Het gebouw is daarmee duurzamer in energieverbruik. Maar, nog belangrijker, een gezonde werk- en leefomgeving voor leerlingen en medewerkers.

Download de whitepaper Ventilatie
  • Alkmaar
  • 2021
  • OSG Willem Blaeu
20220106 114753

Boosdoener: onvoldoende ventilatie

Een aantal lesruimtes van OSG Willem Blaeu in Alkmaar had een duidelijk andere luchtkwaliteit dan andere delen van het gebouw. Deze lokalen op de tweede verdieping waren kleiner en de problemen ontstonden vooral aan het einde van de les. Als leerlingen een uur in het lokaal hadden gezeten, hing er een muffe lucht en moesten de ramen tegen elkaar open. Onvoldoende ventilatie bleek de boosdoener. Equans installeerde daarom in drie maanden tijd zeven decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning (wtw), een CO2-sensor en een dakventilator.

Willem Blaeu 3

Verwarmen of ventileren? Combineren kan ook

Met het programma ‘Frisse Scholen’ helpt Equans onderwijsinstellingen bij het verbeteren van hun ventilatie. Bij OSG Willem Blaeu installeerden we een ventilatiesysteem in het bijna vijftig jaar oude schoolgebouw. De CO2-sensor meet het aantal personen en hun CO2-uitstoot in de ruimte. Op basis van de ingestelde en gemeten waarde in de ruimte voert de nieuwe decentrale ventilatie daarop voldoende verse lucht aan. De warmte in de afgezogen lucht wordt vervolgens weer gebruikt om de aangezogen lucht voor te verwarmen met de wtw-unit. “Dit scheelt veel verwarmingsenergie, die anders door openstaande ramen naar buiten zou gaan”, licht Projectleider Patrick de Ruiter toe.

Vaste onderhoudspartij

Het bleek nog een hele toer om de grote ventilatieunits op hun plek te krijgen. “Er was onvoldoende ruimte om de units via de binnenkant van het schoolgebouw naar de tweede etage te krijgen. Uiteindelijk hebben we de ventilatie-units van buitenaf op de tweede verdieping naar binnen gehesen. Als vaste onderhoudspartij bij SOVON, de scholengemeenschap waartoe OSG Willem Blaeu behoort, kent Equans het gebouw gelukkig op haar duimpje.” Een bouwkundige partij maakte de benodigde sparingen en dakdoorvoeren voor de aan- en afvoer van de lucht.

 

Betere leerprestaties door frisse lucht

Door de montage van deze systemen hoeven de lesruimtes niet of nog maar beperkt handmatig te worden gelucht. “Voorheen moesten na de les alle ramen tegen elkaar open. Als de ventilatie moet komen van een open raam, dan is dat ongezond”, weet Jan Smits, hoofd facilitair van OSG Willem Blaeu. En dat terwijl leerprestaties aantoonbaar verbeteren door frisse lucht. “Het bijkomende nadeel van de ramen openzetten, is dat in de winter alle opgebouwde warmte zo naar buiten vliegt”, vult Patrick aan. “De nieuwe decentrale ventilatiesystemen voorkomen een bedompte lucht en behouden de warmte.”

Enorme sprong vooruit

Met de aanpassingen is het gebouw een stuk duurzamer in energieverbruik. Het systeem verplaatst alleen lucht als het nodig is. Als er maar weinig mensen zijn en de hoeveelheid CO2 dus laag is, schakelt het automatisch naar een lagere stand. Daardoor verbruikt het apparaat minder energie en is dus duurzaam. Patrick: “Dat past bij onze ambitie om de leiding te nemen in de duurzame energietransitie.” Jan voegt daaraan toe: “Door het installeren van ventilatie met warmteterugwinning hebben we een enorme sprong vooruit gemaakt. Voor de leerlingen en docenten was dat een must.”

Lees meer over ventilatie in gebouwen
Willem Blaeu 2A

SOVON: positief school- én luchtklimaat

OSG Willem Blaeu is een brede scholengemeenschap van vmbo tot en met havo-vwo. Het is een van de negen scholen binnen SOVON (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord), dat openbaar voortgezet onderwijs verzorgt in een grote regio. SOVON werkt elke dag aan een positief schoolklimaat, waar nu ook een positief luchtklimaat bij hoort.

Cover Ventilatie In Gebouwen

Meer weten over goede ventilatie in gebouwen?

Download onze gratis whitepaper

Meer weten?

Neem contact op met Ron van Apeldoorn om meer te weten te komen over dit project.

Ron Apeldoorn

Solution Engineer Ventilatie

Neem contact op:

Ron Apeldoorn

Solution Engineer Ventilatie