Ontwikkeling duurzame WKO-installaties voor twee projecten van Synchroon; 5TRACKS en Floating Gardens

17 maart 2022

In opdracht van Synchroon werkt Equans momenteel aan de ontwikkeling van twee WKO-installaties bij de projecten 5TRACKS in Breda en Floating Gardens in Amsterdam. Voor beide projecten, waarbij toekomstbestendigheid voorop staat, gaat Equans een 30 jaar lang commitment aan voor de levering van warmte en koude. Als eigenaar van de WKO-installaties zorgen wij tevens voor het beheer en onderhoud. De bouw van de 5TRACKS-installatie is inmiddels gestart. Bij Floating Gardens worden binnenkort de eerste bronnen geboord. Beide projecten worden in 2024 opgeleverd.

5TRACKS

5TRACKS (in Breda) bestaat uit een mix van vijf functies (hotel, kantoren, wonen, park en voorzieningen) verdeeld over drie gebouwen die in een groen park aan het spoor staan. Equans realiseert, ontwikkelt en exploiteert de warmte en koude opslag voor 168 appartementen, 15.500 m2 kantoren, 1.700 m2 commerciële voorzieningen en een hotel met 174 kamers. Vanuit de WKO-centrale wordt duurzame warmte en koude gedistribueerd. De gasloze centrale haalt daarbij haar energie voor een deel uit de ondergrond en voor een deel uit de buitenlucht. Door met een combinatie van lucht- en bodemenergie te werken worden de druk op de ondergrond en de investeringen voor het werken met bodemenergie beperkt, terwijl dezelfde duurzaamheid wordt behaald.

Floating Gardens

Floating Gardens is een transformatieproject in Amsterdam Sloterdijk-centrum waarbij een bestaand kantoorpand plaats maakt voor een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw met een groen daklandschap. Equans heeft het energieconcept opgesteld en zorgt hier voor het verwarmen en koelen van de 192 koop- en huurappartementen, de basisschool en kinderdagopvang in het gebouw. Bij Floating Gardens wordt vanuit een centrale installatie energie uit de bodem aan de woningen, de school en de kinderdagopvang geleverd. Iedere woning wordt apart voorzien van een warmtepomp die met de geleverde bodemenergie de woning kan verwarmen en koelen. Voor de komende 30 jaar zal Equans zorgdragen voor het beheer en onderhoud van deze warmtepompen alsmede de levering van warmte en koude.

Ontwikkeling & ontwerp

5TRACKS is een gezamenlijke ontwikkeling van TBI-ondernemingen Synchroon en J.P. van Eesteren.  Architectenbureaus Shift architecture & urbanism en Powerhouse Company tekenden het ontwerp. Landschapsarchitect: CULD Complex Urban Landscape Design
Team Floating Gardens bestaat uit Synchroon, Gemeente Amsterdam, Orange Architecten, Felixx, M+P, IGG bouweconomie, IMD, BK ingenieurs, en Merosch. Bouwbedrijf De Nijs is verantwoordelijk voor de realisatie. Equans is verantwoordelijk voor de realisatie van de WKO en het energieconcept. Meer informatie: www.floating-gardens.nl