21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Ondertekening WKO-contract voor transformatie-project ‘The Beatrix’ te Rijswijk

23 november 2021

Onlangs heeft Equans het contract getekend voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een duurzame WKO-installatie in gebouw ‘The Beatrix' te Rijswijk. Bouwcombinatie ‘ Rijswijk van Markenlaan' gaat dit nu nog leegstaande kantoorgebouw aan de Van Markenlaan transformeren tot een woongebouw met 188 huurwoningen. Een mooi project voor Equans; wij zorgen hier niet alleen voor de verduurzaming van het gebouw maar leveren indirect ook een bijdrage aan het hergebruik ervan en de woningtekort-problematiek.

Bas Evers, directeur Equans afdeling Energy Solutions: “Met dit project realiseren we drie doelen in een klap; hergebruik van een leegstaand kantoorgebouw, verhelpen woonruimtetekort en verduurzaming in de bebouwde omgeving. Het is voor ons dan ook ronduit inspirerend om aan dit project mee te werken en onze opdrachtgever te ontzorgen op het gebied van duurzame energieopwekking.”  

Oplossing voor stedelijke gebiedVoor de energieopwekking in ‘The Beatrix’ zal bodemenergie worden gebruikt. Omdat het gebouw zich bevindt binnen stedelijke gebied, is gekozen voor een monobron-oplossing. Dit open systeem neemt ondergronds slechts beperkte ruimte voor leidingen in beslag waardoor het optimaal inpasbaar is. Het systeem bevat slechts één boorgat. De uitvoer van dit boorgat wordt verzorgd door onze deskundige collega’s van de Installect Groep.
Equans is een betrouwbare partner die ons helpt om bij onze volgende transformatie, ‘The Beatrix’ in Rijswijk, onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te realiseren.” aldus Henk van Kooij van Ten Brinke Investments.”

CO2-reductie
Door de WKO-installatie wordt de energieopwekking via fossiele brandstoffen flink teruggedrongen. De warmtevoorziening bespaart meer dan 50% aan CO2 ten opzichte van een gasgestookte voorziening. De koude voorziening levert, zelfs wanneer wordt uitgegaan van gebruik van grijze stroom, een besparing op van circa 80% ten opzichte van een conventionele koelinstallatie. Kortom, het gebouw kan na de transformatie weer 30 jaar duurzaam vooruit!

Over de bouwcombinatie

Rijswijk van Markenlaan B.V. is een dochteronderneming van tB Verkerk Projects B.V. tB Verkerk Projects is een samenwerking tussen Ten Brinke investments en projectontwikkelaar Frank Verkerk.
Equans werkte eerder in opdracht van Ten Brinke investments. Ook voor The Lee Towers in Rotterdam werd samengewerkt.