Tuinkamer Bewerkt2

Equans geeft uitstromers jeugdzorg een warme start

11 oktober 2022

Donderdag 6 oktober opende Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de eerste Tuinkamer met Aandacht. Dit wooninitiatief helpt jongeren die uit de jeugdzorg stromen, maar nog niet helemaal zelfstandig zijn. Equans bezorgde samen met Technische Unie en Nefit Bosch bewoner Daniël letterlijk een warm welkom in zijn tiny house.

Daniël is net 18 geworden en stroomt daarom uit de jeugdzorg. Maar helemaal op eigen benen staan, vindt hij lastig. Speciaal daarvoor riep initiatiefnemer Kamers met Aandacht deze Tuinkamer met Aandacht in het leven. Zo kan Daniël in Utrecht op zichzelf wonen, maar met hulp in de buurt.

Vijf boilers

“Het sponsoren van zo’n mooi maatschappelijk initiatief past bij ons bedrijf”, vertelt Commercieel Directeur René Bont van Equans. “Toen Kamers van Aandacht ons benaderde, hoefden we dan ook niet lang na te denken. Samen met onze partners Technische Unie en Nefit Bosch zorgen we in totaal voor vijf boilers met aansluitingen voor diverse tiny houses. We zijn ons bewust van onze positie in en verantwoordelijkheid richting de maatschappij. Daarom vinden we het belangrijk om lokale initiatieven als de Tuinkamer met Aandacht te stimuleren. En Daniël zo letterlijk een warm welkom te geven in zijn nieuwe huis.”

Eigenaren met grote tuin gezocht

Kamers met Aandacht werft in Utrecht kamers bij particulieren thuis. De inbreuk op hun privacy als een jongere bij hen in huis komt, hield sommige geïnteresseerden tegen. In plaats daarvan boden mensen wel hun tuin aan. Zo ontstond het idee voor tiny houses bij kamerverhuurders: de ‘Tuinkamer met Aandacht’. De gemeente Utrecht heeft in een pilot toestemming gegeven om voor vijf jaar twee tiny houses te plaatsen. De stichting zoekt nog naar eigenaren van een grote tuin voor het tweede tuinhuis, waar Equans ook de boiler levert.

Steuntje in de rug

Kamers met Aandacht koppelt particuliere kamerverhuurders aan jongeren die bijvoorbeeld de jeugdzorg verlaten als ze 18 worden. De verhuurder biedt de jongere naast woonruimte een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld door samen de dag door te nemen of te helpen met praktische zaken rond werk of opleiding.

Kijk voor meer informatie op www.kamersmetaandacht.nl.

OPENING TINY HOUSE MG 1515 ©Norbert Waalboer Fotografie

Ook interessant

Het hijsen van de vlag, met v.l.n.r. Arjan Sixma, Directeur Operatie Noord-Nederland bij Equans, Ate van der Zee, Voorzitter RvB UMCG, Geert Klein Lebbink, Adjunct-directeur bij Trebbe Bouw en John Ottens, Directeur Integrale Projecten regio Noord bij BAM Bouw en Techniek © foto Digna ten Napel

FourCare levert nieuw Radboudumc op

Equans maakt stappen in de digitalisering van maintenance samen met PlanRadar