21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Circulaire pilot Shoes as a Service

20 augustus 2020

As a Service, de inkoop van diensten. Zo heet de internationale trend waarbij bedrijven en consumenten alleen betalen voor hun daadwerkelijke gebruik van diensten in plaats van het eigendom van een product. Equans en EMMA Safety Footwear starten een gezamenlijke pilot met ‘Shoes as a Service’, waarin Equans alleen nog betaalt voor het gebruik van de schoenen. De pilot duurt zo’n anderhalf jaar. “In de loop van die achttien maanden proberen we de meerwaarde van Shoes as a Service inzichtelijk te maken” geeft Frank Mulleneers, Manager Sourcing van Equans Zuid-Nederland, aan.

Leertraject voor beide bedrijven
Waarom is Shoes as a Service een optie? Omdat het kan uitgroeien tot een aantrekkelijk businessmodel, wellicht aantrekkelijker dan de traditionele eenmalige verkoop-inkoop transactie. Het doel van Shoes as a Service is uiteindelijk het verhogen van duurzame inzetbaarheid van onze werknemers. Medewerkers moeten veilig werken met daarbij de juiste voetbescherming die ook nog eens prettig draagt en daarbovenop zo gemaakt is dat alle materialen van de schoen hergebruikt kunnen worden.

De pilot is in lijn met de duurzame strategie van Equans en EMMA. Beide bedrijven zijn, met stip, duurzame dienstverleners. Shoes as a Service is volgens Arjan van Geel, Manager HSSE van Equans Zuid-Nederland, een businessmodel dat alleen kans van slagen heeft met partners waar je vertrouwen in hebt. “Je moet weten wat je aan elkaar hebt. Wij doen al jaren zaken met EMMA en hun circulaire schoen raakt steeds meer bij ons ingeburgerd. De gemeenschappelijke pilot is voor beide bedrijven een leertraject.” Frank Mulleneers vult aan: “In theorie lijkt een aantal voordelen evident. Maar we weten op dit moment niet hoe dit model precies in elkaar steekt. We hopen dat de pilot beide bedrijven inzicht geeft hoe het werkt als producten, in dit geval veiligheidsschoenen, as a service worden aangeboden. Hier kunnen we ook veel uit leren voor onze eigen dienstverlening. Daarom is deze pilot belangrijk.”

Meten is weten
Shoes as a Service kan volgens Iris van Wanrooij, duurzaamheidsmanager bij EMMA, een aantrekkelijk businessmodel worden. “Zowel vanuit economisch als vanuit duurzaamheidsperspectief is het interessant om alleen te betalen voor het gebruik van de services omtrent voetbescherming in plaats van het volledig in eigendom hebben van veiligheidsschoenen. Maar zeker weten doen we dat niet, vandaar de pilot.” In overleg en samenspraak met Equans heeft EMMA het concept, de voordelen en de uitgangspunten in kaart gebracht. “Het systeem heeft vele voordelen. Eén daarvan is het voorkomen van voetklachten. Ook is de retourlogistiek via dit systeem georganiseerd en geborgd.” Meten is weten, benadrukken ook Arjan van Geel en Frank Mulleneers. “Vanaf nu gaan we meten. De pilot wordt de komende tijd gemonitord en tegen medio 2021 hebben we inzicht of Shoes as a Service kan uitgroeien tot een nieuw duurzaam businessmodel.”

De voordelen van Shoes as a Service:

  • Elke medewerker wordt persoonlijk aangemeten. Dit is de nulmeting.
  • Indien nodig krijgt de medewerker standaard inlegzolen of steunzolen van EMMA, een semi-orthopedische aanpassing in de schoenen of orthopedische veiligheidsschoenen
  • Elke medewerker ontvangt een onderhoudsset, inclusief instructies voor het onderhoud van de schoenen. Dit zorgt voor een verlenging van de gebruiksduur van de schoenen
  • In geval van klachten over draagcomfort over de schoenen komt EMMA kosteloos op afspraak langs

 

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens de pagina over Circulariteit!

Ook interessant