21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Duurzaam tandpastamerk Smyle wint The Green Quest Award 2021

21 juni 2021

Smyle heeft maandagmiddag de Green Quest Award 2021 in de wacht gesleept. Het bedrijf biedt plasticvrij tandenpoetsen door middel van tabletjes. De Publieksprijs ging naar Green Eco Furnace van MOVI Charcoal Furnaces. iWell sleepte de Equans Duurzame Technologieprijs in de wacht. 

BNR Nieuwsradio en haar kennispartner Equans reikten de drie belangrijke prijzen uit aan de meest duurzame innovaties van Nederland. In het wekelijkse radioprogramma The Green Quest zijn de afgelopen maanden 31 groene innovaties doorgelicht. Deze bedrijven zijn geselecteerd omdat ze bijdragen aan de reductie van CO₂-uitstoot en vermindering van grondstoffengebruik. 

Smyle biedt plasticvrij poetsen
Wereldwijd worden jaarlijks 20 miljard plastic tandpastatubes geproduceerd. Het merendeel daarvan wordt verbrand en dat veroorzaakt CO2-uitstoot. Ongeveer 1,5 miljard daarvan belanden op vuilnishopen en in oceanen, waar ze niet afbreken. Smyle pakt dit probleem aan met duurzame tandpastatabletjes in een glazen flesje die via een abonnement steeds worden bijgevuld. De jury is onder de indruk. 

"Smyle heeft een prachtig alternatief ontwikkeld voor een product dat we allemaal dagelijks gebruiken: tandpasta. In plaats van de traditionele plastic tube en de tandpasta die chemische stoffen en soms ook microplastics bevat, heeft Smyle een superslimme duurzame oplossing bedacht. Het bedrijf heeft het product bovendien al aan 15.000 klanten verkocht", aldus juryvoorzitter Jacqueline Cramer.

Publieksprijs voor de Green Eco Furnace
De Publieksprijs ging naar MOVI Charcoal Furnaces. Dat bedrijf heeft de Green Eco Furnace ontwikkeld, een houtskooloven die zonder externe brandstof CO2-neutrale houtskool maakt. De CO2 die normaal gesproken vrijkomt gebruikt de Green Eco Furnace als hittebron. Er werden bijna 4600 stemmen uitgebracht. 

iWell wint Equans Duurzame Technologieprijs
Equans selecteerde iWell als winnaar van de Equans Duurzame Technologieprijs. Wisse Hummel, Manager New Business Factory bij Equans, licht toe: “Naast energie besparing en duurzame opwekking, zien we een uitdaging in de energiedistributie en de beperkingen van het stroomnetwerk. Er zijn daarom nog veel kansen voor opslag van energie. iWell weet de opslag van energie te combineren met een goede businesscase voor appartementgebouwen, waardoor de klant de groene opgewekte energie maximaal kan benutten."

Keynote door Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende verzorgde een keynote. Hij is onder meer voorzitter van Dutch Sustainable Growth Coalition, een samenwerkingsverband van acht Nederlandse multinationals die zich inzetten voor duurzame groei. In zijn keynote wees dhr. Balkenende op het belang van samenwerking tussen jonge bedrijven en grote multinationals die ervaring hebben met het schalen van producten. 

Op een rij:

  • Equans Duurzame Technologieprijs: iWell
  • De Publieksprijs: MOVI Charcoal Furnaces
  • The Green Quest Award 2021: Smyle

 

 

Bekijk ook eens de pagina over MVO!

Ook interessant