21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Win-win met Social Return

01 maart 2021

Waar mogelijk maken we ons er sterk voor: social return. We bieden graag kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omdat we zien dat ieder mens potentieel heeft. Dat doen we samen met onze opdrachtgevers.

Social return biedt kansen voor Equans. Mede door de huidige krapte in de arbeidsmarkt biedt social return een welkome en betekenisvolle invulling van verschillende vormen van banen. Bijvoorbeeld zij-instromers die zich laten omscholen of mensen met een uitkering die heel graag aan de slag willen.

Investering die zich terugbetaalt
De juiste  ondersteuning door middel van een opleiding of een leerwerktraject,  met daarbij de begeleiding van een praktijkbegeleider of naaste collega. Dat is een  investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. In een waardevolle nieuwe collega voor Equans én een gelukkig mens dat zich weer onderdeel voelt van de maatschappij en zekerheid van inkomen heeft.

Begeleiding noodzakelijk voor succes
De juiste begeleiding bieden, blijkt echter een uitdaging in de praktijk. “Het is niet makkelijk om de collega’s te vinden die over de juiste vakkennis beschikken én het leuk vinden én het geduld hebben en over de capaciteiten beschikken om mensen structureel iets te leren. Je wilt tenslotte wel dat een ‘plaatsing’ slaagt. Het is een uitdaging maar we slagen er steeds beter in en hebben een aantal mooie trajecten kunnen opstarten”, vertelt Annemarie Antonissen, die als adviseur HR betrokken is bij het plaatsen van nieuwe SROI-collega’s.

Een greep uit de trajecten in 2020:

  • We geven invulling aan sociaal ondernemen door onder andere begeleide leerwerktrajecten aan te bieden bij een van onze klanten waarbij wij gebruik maken van instroom vanuit het UWV. We werken hier samen met verschillende partners. Hoewel hier geen verplichting voor de inzet van social return is afgesproken, deelt deze opdrachtgever onze visie dat iedereen een kans verdient.
  • Twee medewerkers zijn uit de WW getreden en geven invulling aan een mooie functie bij Equans, locatie Utrecht.
  • In een samenwerking met een leerwerkbedrijf bieden wij zij-instromers de kans om zich te ontwikkelen tot pijpfitter of allround monteur. Zij volgen een begeleid leerwerktraject en een extra opleidingstraject wat gezien wordt als zeer waardevol op de arbeidsmarkt. Ook in 2020 is er weer een zij-instromer gestart in dit traject.
  • Vanuit de deelname aan het Leerwerkakkoord Rotterdam zijn er door de samenwerkende bedrijven leuke initiatieven gestart zoals een banen-event en een werkgroep stages. Doel van het leerwerkakkoord is om mensen uit achterstandswijken een kans te bieden.
  • Diverse stagiairs van allerlei niveaus hebben ook in 2020 hun weg naar Equans weten te vinden. 

 

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens de pagina over Inclusief klimaat & diversiteit!

Ook interessant