Begin deze maand kregen zes kandidaten van de Beroepentuin Utrecht hun diploma. Equans draagt de Beroepentuin al ruim drie jaar een warm hart toe. Eerder doneerden we al gereedschap. Dit keer hielpen we bij de beoordeling van het praktijkexamen.
Ieder kwartaal is Steven van Haarlem, operationeel manager Modificaties bij Equans, te vinden bij de Beroepentuin. “Als gastdocent vertel ik de kandidaten wat ze kunnen worden. Welke mogelijkheden er zijn in de techniek en wat je daar bijvoorbeeld mee verdient. Dat is altijd al heel leuk.” Over de vervolgvraag hoefde Steven dan ook niet lang na te denken.
“Ik heb Steven benaderd om de kandidaten te beoordelen bij het formele praktijkexamen”, vertelt Murat Ersoy, projectleider bij de Beroepentuin. “We vinden het fijn als er, naast onze eigen begeleiders en die van het ROC, ook iemand vanuit de praktijk meekijkt.” Voor Steven was de dag nieuw, maar zeker voor herhaling vatbaar: “Ik vond het ontzettend leuk om die dag te zien wat de zes kandidaten, op zowel elektrotechnisch als werktuigbouwkundig niveau, kunnen.
Het praktijkexamen is de afronding van 12 weken leren. De kandidaten lieten in verschillende nagebootste situaties hun vaardigheden zien. Van het plaatsen van zonnepanelen op een dak tot het installeren van een cv-ketel en wastafel in een badkamer. En ze moesten verschillende elektrische bedradingen aanleggen. “Ik denk dat mensen verder komen als je ze positief benadert en toch ook kritisch bent”, vertelt Steven over zijn beoordelingsmethode. “Dus ik heb zeker niet overal zomaar ‘goed’ ingevuld”, vertelt hij er lachend bij. Maar uiteindelijk kregen alle kandidaten een hand, met de woorden: “Geen zorgen, je bent dik geslaagd!”
Vanaf nu kunnen de geslaagde kandidaten aan het werk in de elektrotechniek, loodgieterswerk, montage zonnepanelen of infrawerk. Ook wel de technische tekortberoepen genoemd. “Het is voor Equans dus gelijk een mooie manier om – in deze tijd van personeelsschaarste – aan extra medewerkers te komen”, besluit Steven. “Wij hebben al drie mensen in vaste dienst vanuit de Beroepentuin. En dat worden er de komende jaren hopelijk nog meer.”
De Beroepentuin helpt mensen, met enige afstand tot de arbeidsmarkt of via zij-instroom, met (bij)scholing. De kandidaten voeren hiervoor in de praktijk diverse opdrachten uit. En krijgen daarmee inzicht en een beter beeld bij de verschillende technische leerlijnen. Zo begrijpt de kandidaat beter wat het werken in de techniek inhoudt. De Beroepentuin helpt hen vervolgens ook aan een betaalde baan.