Equans werkt door heel het land, van (zware) industriegebieden tot landelijke terreinen. Meestal werken we daar met collega’s, maar soms delen we ons werkgebied met andere ‘gasten’. Zo zorgde een verdwaalde Chinese wolhandkrab voor een storingsmelding in een schakelkast. En veroorzaakte een bijenvolk de nodige onrust bij graafwerkzaamheden.
Bijenkasten direct naast de locatie van DPD in Vijfhuizen, waar wij aan het werk gaan. Dat is verre van ideaal. Niet alleen voor de veiligheid van onze medewerkers. We respecteren ook de natuurlijk omgeving van de bijen: wij komen immers in hún gebied werken. Geen alledaags probleem om op te lossen, maar in nauwe samenwerking met de imker is het ons gelukt.
Bij onze klant DPD in Vijfhuizen moesten we graafwerkzaamheden verrichten. Normaal appeltje-eitje, maar niet als je bedenkt dat direct naast de werklocatie een bijenvolk huist. En helemaal niet als je weet dat bijen trillingen voelen en een hekel hebben aan dieseldampen. In gesprek met de imker leerden we meer over de bij en waar we rekening mee moesten houden.
Uiteindelijk hebben we met de werkzaamheden vijf meter afstand gehouden van de bijen. Ook plaatsten we een specifiek gaas (meshdoeken) om een bouwhek heen. Zo hadden de werkzaamheden minimale impact op de bijen. En bleven de bijen blij.
Om te zorgen dat de machinist van de graafmachine geen bijen in zijn cabine kreeg, zetten we een afgesloten graafmachine in. Kwam een bij dan toch in de buurt van de werkzaamheden, dan vloog hij niet direct de graafmachine in. Na afloop van de graafwerkzaamheden lasten we een kleine pauze in, zodat de bijen even konden kalmeren. Na de adempauze verwijderden we de hekken veilig en rondden we de werkzaamheden af.
Sommige dieren bezorgen ons juist ook werk, zoals in het Zeeuwse Reimerswaal. Daar ging een monteur naar een storingsmelding in een elektraschakelkast van de Kreekraksluis. Eenmaal ter plaatse vond de monteur als snel de oorzaak: een Chinese wolhandkrab! Deze was aan de wandel gegaan in de schakelkast en had met één van zijn lange kromme poten een voedingsautomaat uitgeschakeld. Dat leverde automatisch een storingsmelding op. De monteur wist, door de krab een lekkere mossel voor te houden, het dier veilig weg te leiden van zijn tijdelijke onderkomen. Inmiddels zwemt de krab weer rond in zijn natuurlijke leefgebied: de Oosterschelde.
Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens de pagina over biodiversiteit!