Jaarlijks belandt er maar liefst 1.900.000 kilo aan oude pompen op de afvalberg. Reden voor Equans om te kijken of dat niet slimmer en duurzamer kan. Met inzamelingspunten op diverse vestigingen haalt Equans oude pompen op. Deze worden vervolgens in een sociale werkplaats onder andere verzameld en gesorteerd om de pompen een tweede leven te geven. Sinds eind vorig jaar zijn de cijfers inzichtelijk en staat de teller op 55 stuks. Als het aan Category Manager John Leeuwesteijn ligt, is dit echter pas het begin.
Toen John drie jaar geleden bij Equans begon, was het nog niet gebruikelijk om pompen een tweede leven te geven. “Dat beperkte zich tot een samenwerking tussen fabrikant Grundfos en de Technische Unie. Ik wilde het graag breder oppakken.” Zo’n twee jaar geleden stuitte hij op de Holland Pomp Groep. Dat bleek een branchevereniging van fabrikanten, die – onder leiding van Circopomp – het plan hadden om als keten pompen een tweede leven te geven. “Er waren alleen nog geen installateurs bij aangesloten. Circopomp was dan ook heel blij dat ik namens een installateur belde. Ze grepen die kans met beide handen aan.”
Inmiddels heeft Equans inzamelbakken voor oude pompen bij de magazijnen in Den Haag, Zaandam, Roden, Halsteren, Oisterwijk en Maastricht. Eind vorig jaar maakte Circopomp het aantal ingeleverde pompen inzichtelijk via een digitaal dashboard: “Online kan ik ieder moment zien wat er op welke locatie is ingeleverd”, toont John trots. “En hoeveel we daarmee besparen aan bijvoorbeeld water en CO2.” De 55 ingeleverde pompen, met een totaalgewicht van 1.550 kilo, leverden al een besparing op van bijna 1.800 kilo CO2 en ruim 37.000 liter water. Ook toont het dashboard dat de sociale werkplaats daar zo’n acht uur aan heeft gewerkt voor onder andere verzamelen en sorteren. “Met dit initiatief verzamelen we niet alleen oude pompen, maar geven ze daadwerkelijk een tweede leven. Zo dragen we actief bij aan het voorkomen van onnodige verspilling van materialen.”
Dat het hergebruik van (onderdelen van) oude pompen bittere noodzaak is, weet John als geen ander uit te leggen. “De grondstoffen worden steeds schaarser. Zo ook de grondstof voor bijvoorbeeld magneten, die nodig zijn om de pomp te laten draaien.” Alleen maar meer reden voor de Category Manager om zijn ambassadeurschap binnen Equans vol enthousiasme voort te zetten: “Ik zie mezelf als booster tussen de fabrikanten, Circopomp en onze interne organisatie. Mijn persoonlijke interesse was altijd al of iets niet goedkoper of duurzamer kan.”
Naast zijn intrinsieke motivatie ziet John dat ook klanten meebewegen. Het refurbishen van pompen en onderdelen is niet alleen duurzamer. Het biedt ook de mogelijkheid om schaarse componenten toch te kunnen leveren. “Hierdoor kunnen we klanten sneller helpen.” Volgens John worden niet alleen voor pompen stappen gezet. “Er zijn ook initiatieven om andere HVAC-onderdelen, noodverlichting, kabelgoten en groepenkasten in te zamelen voor refurbishment.” In de toekomst hoopt hij namens Equans ook ‘tweede leven’ pompen en andere materialen in te kopen. “Het is onze ambitie om steeds weer nieuwe circulaire producten en oplossingen te vinden.”
Circopomp is het circulaire keteninitiatief voor pompen. Circopomp geeft circulatiepompen een tweede leven. Zelfs als ze kapot en oud zijn. Ongeacht merk en model neemt Circopomp de pompen in en brengt ze naar de sociale werkplaats. Daar worden ze onder andere verzameld en door hen gesorteerd. De pompfabrikanten hergebruiken de oude pompen als onderdelen of grondstoffen voor de productie van nieuwe pompen of bieden deze – na volledige revisie – opnieuw aan.