HAA720 Hamelinkstraat Website Header

Duurzame warmte en koeling voor bijna 300 woningen in Haarlem

27 september 2022

Voor woningcorporatie Elan Wonen realiseert Equans momenteel in Haarlem een duurzame warmte en koude installatie (WKO) die bijna driehonderd nieuwe woningen van warmte en koeling gaat voorzien. Een CO2-neutrale oplossing dankzij een volledig elektrische installatie in combinatie met groene stroom. Het contract werd in juli getekend en in de tweede helft van 2023 zal elke woning van  warmte en koude worden voorzien.

Aan de J.J. Hamelinkstraat in Haarlem is Elan Wonen in maart begonnen met de bouw van 297 nieuwe woningen, grotendeels appartementen, waarvan 198 sociale huurwoningen. De volledig gasloze woningen komen in de plaats van 148 verouderde sociale huurwoningen. Naast de ontwikkeling en realisatie van de WKO-installatie voor het project, financiert en exploiteert Equans de installatie ook. Daarbij is Equans dertig jaar verantwoordelijk voor de levering van warmte en koude aan de toekomstige bewoners van de bijna driehonderd appartementen en huizen.

Aanspreekpunt voor bewoners
“Voor de bewoners zijn we in die dertig jaar het aanspreekpunt mocht er iets aan de hand zijn. We zijn namelijk ook verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de complete installatie, inclusief de afleversets die in de woningen komen te hangen”, legt Stijn Westerbeek, project ontwikkelaar WKO bij Equans uit. “De engineering wordt binnenkort afgerond en de werkzaamheden zijn inmiddels begonnen”, gaat hij verder.

Elan Wonen kijkt volgens Projectleider Vastgoed Anoeska Homan uit naar een prettige samenwerking en ‘is blij dat Equans 30 jaar lang warmte en koude levert aan haar (nieuwe) huurders’.

Slim concept
De gasloze installatie haalt haar energie voor een deel uit de bodem en voor een deel uit de buitenlucht. Een slim concept dat er volgens Stijn Westerbeek aan heeft bijgedragen dat Equans de aanbesteding voor dit project heeft gewonnen. “Dit in combinatie met onze prijs maakt dat wij dit mooie project mogen realiseren”, zo benadrukt hij.

Stijn Westerbeek noemt het WKO-project in Haarlem tot slot een mooi voorbeeld van hoe Equans samen met woningcorporaties, in dit geval Elan Wonen, kan bijdragen aan de energietransitie.  

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens de pagina over WKO's en andere duurzame warmteoplossingen!

Ook interessant